Ирландия предложи помощта си на компаниите в Обединеното кралство, които са загрижени, че могат да загубят правото да продават продуктите си в Европейския съюз, след като Brexit влезе в сила.

"Казваме на хората, че ако имат трудности, Ирландия може да бъде част от решението за паспортните права", заяви пред CNBC Майкъл Д'Арси, заместник-министър в Министерството на финансите на Република Ирландия.

Goldman Sachs избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Банката на Уолстрийт избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Финансовите компании разкриват офиси в ЕС, за да запазят достъпа си до общия пазар

Паспортните права се отнасят до това как дружества, които са регистрирани в държава от ЕС или в няколко други страни, имат право да извършват бизнес в целия блок.

Много фирми във Великобритания се притесняват, че ще загубят достъпа до тези пазари, след като страната напусне европейския икономически блок през март 2019 г.

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Кои европейски държави ще пострадат най-много от "твърд" Brexit?

Най-тежък удар ще понесат основните търговски партньори на Лондон

"Можем да предложим много добро решение за компании, които потенциално могат да имат затруднения. Ние сме една про-бизнес страна. Ние сме настроени протекционистки", обясни Д'Арси.

Освен ниска корпоративна данъчна ставка от 12.5% ​​- доста под 19% на Великобритания и 16.5% от Хонг Конг - Ирландия разполага с други предимства като гъвкава работна сила и стабилен сектор на финансовите услуги, посочи министърът.