Brexit безспорно ще навреди на британската икономика. Вече има ясни доказателства, че вътрешната икономика се е забавила значително и е изправена пред множество фактори на несигурност.

Тази несигурност принуди предприятията да отложат разходите си, а инфлацията, причинена от слабия паунд, оскъпи живота на Острова.

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Домакинствата ще трябва да плащат с до 500 паунда повече

Друг не по-малко важен въпрос е какво ще е въздействието на напускането на Великобритания върху икономиките на останалите държави в ЕС, особено при вариант на "твърд" Brexit (практическо излизане от общия пазар), който ще донесе фундаментална промяна в търговските отношения между Лондон и другите страни членки.

Група специалисти по икономическа география се опитват да отговорят на този въпрос, използвайки сложни масиви от данни, за да опишат потенциалните въздействия, които Brexit може да има върху останалите 27 държави от ЕС.

Цената на "Брекзит", изчислена в евро, търговия и работна ръка

Цената на "Брекзит", изчислена в евро, търговия и работна ръка

"Разводът" на Острова с ЕС ще струва десетки милиарди

Проучването им надхвърля данните за износа и вноса, които могат да нанесат само леки щети, разглеждайки сложни вериги за доставки на регионално ниво, което е важно за страните от блока.

То създава ясна картина на потенциалния икономически удар за отделните нации, като измерва каква част от БВП на всяка страна е изложена на риск в случай на "твърд" Brexit.

Снимка 333759

Източник: Jefferies

Икономистите Дейвид Оуен и Марчел Александрович от инвестиционната банка Jefferies анализират данните и ги поставят в диаграма.

"Твърд" Brexit ще се отрази негативно на 12% от британския БВП и 10% от този на Ирландия. Потърпевши ще бъдат и над 5% от произведените стоки и услуги в Германия над 5%, около 5% от тези в Малта, 4.5% в Холандия, малко под 4% от тези в Белгия. Общо за икономиката на ЕС цифрата е около 3%.

Двата икономически сектора, които ще пострадат най-много от "Брекзит"

Двата икономически сектора, които ще пострадат най-много от "Брекзит"

Те могат да загубят десетки милиарди паунда

Най-слабо засегнати ще бъдат икономиките на Словения, България, Кипър и Италия - с под 1%.

"Фактът, че Великобритания и Ирландия ще пострадат най-тежко едва ли е изненадващ, нито пък щетите върху търговски центрове като Белгия и Холандия. От по-големите държави в ЕС Германия е най-засегната, а Италия и Испания ще пострадат много по-леко", посочват икономистите.