Британският премиер Тереза Мей днес сложи подписа си под изторическото писмо, с което Обединеното кралство заявява официално желанието си да напусне Европейския съюз (ЕС). С тази формална стъпка беше даден ход на преговорите по така обсъждания "Брекзит".

Вероятно той ще отвори вратата за сериозни промени във вътрешната и външнато политика на Острова. Напускането на съюза обаче ще има не по-малко отражение върху икономиката на страната. От Business Insider изчисляват колко голяма тежест би имало то:

Имигранти

През миналата година Мей коментира, че "Брекзит" ще позволи на Великобритания да намали потока от имигранти от страните членки. Кралството е втората най-населена държава в ЕС след Германия.

Снимка 285949

Източник: Bloomberg.com

Това обаче може да е проблем за Острова, където за редица сектори имигрантите са жизненоважни. Най-голямо значение имат те в областта на производството, където 307 хиляди души идват от съюза. На второ и трето място по значение са търговията и здравните услуги. Общо европейските граждани, работещи във Великобритания, са около 2,2 милиона души.

Снимка 285950

Източник: Bloomberg.com

Търговия

Изборът за излизането от ЕС застрашава достъпът на Обединеното кралство до най-големият пазар в света, който поема 45% от износа на страната.

Ако правителството не успее да постигне споразумение в тази посока с Брюксел, то британските компании износители ще загубят правото си на свободна търговия и ще бъдат облагани с таксите, въведени от Световната търговска организация.

Снимка 285951

Източник: Bloomberg.com

Бюджетът на ЕС след "Брекзит"

Напускането на Великобритания ще "отвори" голяма дупка в бюджета на съюза. Все пак има вариант Лондон и Брюксел да се договорят Островът да прави някакви плащания в замяна на определени ползи, които ще получи след "Брекзит".

В случай, че това не стане обаче за ЕС ще е трудно да се справи без промени в бюджета, като се има предвид, че кралството е с втората по големина вноска в него след Германия. При такъв сценарий Брюксел ще трябва да съкрати разходите си или вноските на другите членки да бъдат увеличени.

Снимка 285952

Източник: Bloomberg.com

Истинската цена на "Брекзит"

Още преди време беше изчислено, че "разводът" на Великобритания с ЕС ще й струва няколко десетки милиарда евро. Към днешна дата се очаква всички разходи на страната по "Брезкит" да достигнат сума между 24,5 и 72,8 милиарда евро.