Покрай случая с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" едно име витае в общественото пространство: Диего Гонзалес Алфонсо.

Испанският гражданин е едноличен собственик на капитала на компанията, което беше потвърдено и от българската Комисия за финансов надзор. Бизнесменът държи контрола в застрахователя чрез своето люксембургско дружество Hispakol, което е собственост пък на панамска компания.

Това обаче далеч не му е единственият финансов бизнес. Проверка на вестник "Труд" показа, че дейността на Диего Гонзалес Алонсо е много разнообразна и интересна и поставя въпроса как "Олимпик" е получил лиценз в Кипър.

Всичко, което трябва да знаете за фалита на застрахователя "Олимпик"

Всичко, което трябва да знаете за фалита на застрахователя "Олимпик"

Пълни подробности около случая

Испанецът притежава и застрахователно дружество в Бразилия, което също оперира под марката "Олимпик". Той има бизнес и в Санто Доминго - столицата на Доминиканската република. Според информационни агенции в Кипър испанецът развива застрахователна дейност и на Коморските острови в Индийския океан.

За капак на това през 2015 година негов инвестиционен посредник в Испания - JD Business Capital, остава без лиценз, след като местният регулаторен орган го отнема заради съмнения в злоупотреби.

Така на практика един съмнителен играч на финансовия пазар минава през две европейски държави, където получава право да оперира, а накрая влиза и в трета, където в крайна сметка ощетява 200 000 потребители.