Microsoft купува гигантът в света на видеоигрите Activision Blizzard в сделка на стойност 68,7 милиарда долара, предадоха световните агенции. Това е най-голямата покупка на Microsoft досега.

Компанията ще плати 95 долара на акция в брой за един от най-големите създатели на игри в САЩ. Това е надценка от 45%, спрямо курса на акциите на Activision миналата седмица. След новината акциите на компания поскъпнаха с 38%. Гигантът е известен със заглавия като Call of Duty и World of Warcraft.

Главният изпълнителен директор на Activision Боби Котик ще остане на поста си, заявиха от Microsoft. След завършване на сделката бизнесът на Activision Blizzard ще се оглавява от Фил Спенсър, който е начело и на Microsoft Gaming.

Популярните заглавия на Activision ще допълнят предложения за Xbox конзолата на Microsoft на и ще даде предимство на компанията пред PlayStation на Sony.

"Сделката ще тласне растежа на бизнеса с игри на Microsoft в мобилни устройства, компютри, конзола и ще играе ключова роля в развитието на мегавселената", коментираха от Microsoft, цитирани от Bloomberg.

По време на пандемията търсенето на игри нарасна значително, заради блокирането. През ноември Activision отложи две от най-очакваните си игри, а акциите на компанията спаднаха.