Една от любимите американски алкохолни напитки на европейския пазар - Jack Daniel's, ще поскъпне в следващите месеци, след като САЩ и Европа си наложиха взаимни мита на определени стоки.

Това става ясно от съобщение на производителя на спиртната напитка Brown-Forman, който очаква цената й на Стария континент да се увеличи с около 10%, предава германският Handelsblatt.

Според говорителя на компанията Фил Линч, промяната в цената зависи от особеностите на пазарите в различните европейски страни. Там, където Brown-Forman няма собствена дистрибуторска мрежа, ще бъде оставяно на местните търговци да преценят колко да оскъпят напитката.

До максималното увеличение на цената от 25%, колкото е наложеното европейски мито върху този вид стока, надали обаче ще се стигне. Причината е, че американската напитка ползва сложна логистика, при която цената не се увеличава наведнъж, а постепенно според пазарите, през които минава, обяснява Линч.

"Вярваме, че в момента сме в добра позиция да издържим на новите митнически тарифи", коментира той през агенция Bloomberg.

В момента бутилка уиски Jack Daniels струва у нас около 34 лева, подобна е и цената в Германия - 17 евро. В България официален дистрибутор на алкохолната напитка е "Кока-Кола ХБК България".