Миналата година в Европа са били продадени 754 000, произведени във Великобритания коли, докато 1,7 милиона сглобени в Европа коли са станали част от автомобилния пейзаж в кралството.

Великобритания е не само вторият по значимост пазар в Европа, но в страната се произвеждат модели на някои от най-легендарните автомобилни марки в света. Става дума за култови машини като Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce, Jaguar и Land Rover, но и за популярните Toyota, Honda и Nissan, пише auto-press.net. 

Според данните на JATO, въпреки че европейските автомобили са доминиращи в статистиката, продажбите на сглобените във Великобритания и реализирани в Европа коли отчитат по-голям ръст през 2015-та година. 43% от тях са били представители на SUV сегмента, което представлява увеличение от 13% спрямо 2014-та година. В страната се произвежда и най-продаваният в ЕВропа кросовър- Nissan Qashqai.

Снимка 241448

През миналата година, реализацията на нови автомобили във Великобритания се е равнявала на около 18% от тази в Европа, като местният бизнес се радва на отлично търсене на фона на 2008 и 2009 година. През миналата година, на пазара са били регистрирани рекордните 2, 63 милиона машини.

Извън родния си пазар, в Северна Америка, английските автомобили се радват на изключително търсене, като отчитат ръст в продажбите си от 29% до 154 000 единици.