Базираният в Канада автомобилен производител Magna International спря производствените дейности в словенската си фабрика за в община Хоче-Сливница на 6 март, съобщават словенските медии. 90 служители, ангажирани в производството, вече няма да се върнат на работа в завода, тъй като Magna реши да премести дейностите в австрийския Грац, съобщи обществената медия RTV.

Служителите ще бъдат интервюирани от компанията и на част от тях ще бъде предложена работа атново. Останалите ще бъдат съкратени.

Миналата седмица словенският министър на икономиката Матяж Хан каза, че представители на Magna са информирали правителството, че компанията планира да създаде център за поддръжка и развитие за другите си локации в Хоче-Сливница.

Magna International отвори втора фабрика за атомобилни части в Северна Македония

Един от най-големите доставчици на автомобилни части открива втора фабрика в Северна Македония

Инвестицията е в размер на €40 милиона

Правителството на Словения ще поиска от Magna да върне €18,5 милиона отпусната държавна помощ

Причина за това е, че компанията така и никога не е изпълнила намерението си да наеме 400 души в първата фаза от развитието на фабриката си и още 1000 души след това.

Канадският гигант отвори фабриката Hoce-Slivnica през юли 2019 година, след като инвестира €146,4 милиона в проекта. Още през октомври 2017 година Magna обяви, че проектът ще допълни производството на завода на Magna Steyr в австрийския град Грац, разположен на около 75 км от мястото на словенския завод, който беше претоварен.

Производството във фабриката на Magna в Хоче-Сливница е спирано на няколко пъти от началото на 2020 година поради прекъсване на веригите за доставки.

Foxconn и Magna са най-вероятните производители на автомобила на Apple

Foxconn и Magna са най-вероятните производители на автомобила на Apple

Компанията вероятно ще тръгне по утъпканата вече пътека