Инвеститори по света, забравете за съвременното изкуство и класическите автомобили. За да избегнете сътресенията на финансовите пазари, най-добрият ви залог може да се окажат маратонките. Особено тези, направени от един от най-популярните изпълнители на 21-ви век, пише Quаrtz.

Рапърът Кание Уест е стоял зад шест от 10-те най-ценни марки маратонки миналата година според High Snobiety и Campless. Спортните обувки YEEZY Boost Adidas, брандирани с името на изпълнителя, са сред най-желаните в целия свят.

Най-скъпите от гамата са YEEZY Boost 750 “Triple Black”, като средната цена за нов чифт е била 1876 долара в сайта за онлайн пазаруване eBay към края на 2015 г. Обувките се продават на цена на дребно от 350 долара, което означава, че можете да получите възвръщаемост от 436% почти веднага.

Тези маратонки са били пуснати в продажба чак през декември. Трудно ще намерите други активи, които са спечелили толкова голяма стойност през миналата година.

Защо маратонките на Кание Уест постигат толкова добри резултати? Накратко – заради недостига. Моделите от серия YEEZY са много трудни за откриване.

Вторите най-скъпи спортни обувки са специални Nike Air, пуснати на пазара единствено в Китай.