Пазарната капитализация на производителя на електромобили Tesla нарасна значително напоследък. Компанията добави към оценката си комбинираната стойност на Detroit Three - GM, Ford Motor и Fiat Chrysler - само за пет дни. Tesla е поскъпвала със средно 14 милиарда долара за всеки от тези дни, пише Bloomberg.

Акциите на Tesla се възстановиха след като нараснаха продажбите на електромобили, особено след добрите резултати за доставки за второто тримесечие, които надхвърлиха прогнозираните. През изминалата седмица компанията всеки ден печелеше стойност равна на тази на Fiat Chrysler Automobile.

Според данни на Tesla доставките възлизат на 90 650 автомобила само през второто тримесечие. Средната оценка на анализаторите, за сравнение, е за около 83 000 бройки.

След VW, Tesla изпревари Toyota и стана най-скъпата автомобилна компания в света

След VW, Tesla изпревари Toyota и стана най-скъпата автомобилна компания в света

Капитализацията на американския лидер мина $207 милиарда на 1 юли

Много скептици твърдят, че сегашният темп на акциите е далече от реалността. Според някои анализатори оценката на компанията се управлява от фонд мениджъри, които оценяват компанията с голям капацитет на растеж, поставяйки я под общ знаменател с Netflix, Amazon и други. "Тези мениджъри не разбират, че това не е печеливша индустрия, каквито са някои други", каза Крейг Ъруин от Roth Capital Partners, отбелязвайки, че има повече от 180 електрически автомобила, които предстои да излязат до 2025 г.

В понеделник акциите на Tesla поскъпват с 6,3%. Въпреки че може да не е необичайно за компания, която е имала еднодневни 20% печалби два пъти в историята си, скокът показва последователност, която не е виждана преди.

"Прогнозите ни се базират на убеждението, че има достатъчно предпоставки Tesla да отчита годишни приходи от 100 млрд. долара до 2025 г.", коментира анализаторът Джоузеф Оша. За сравнение през 2019 г. приходите на Tesla бяха на стойност 24.6 млрд. долара.

Tesla дебютира на борсата преди 10 години. И от тогава акциите ѝ са поскъпнали с над 1400%

Tesla дебютира на борсата преди 10 години. И от тогава акциите ѝ са поскъпнали с над 1400%

При IPO-то книжата струват $17, а днес те се търгуват за около $1009

Въпреки, че данните за доставките на Tesla в Китай все още не са публикувани, изглежда, че компанията е по-успешна в САЩ и Европа, смята Оша.