Американският производител на автомобили Tesla стана най-скъпата компания в индустрията, след като успя да изпревари японския гигант Toyota по пазарна капитализация.

Интересът на инвеститорите към компанията показва, че те все повече залагат на зеленото бъдеще на сектора, доминиран повече от 130 години от двигателите с вътрешно горене.

Акциите на Tesla са поскъпнали повече от двойно от началото на годината, като в сряда в началото на новия месец цената им нарасна с 3,5%. Това повиши пазарната ѝ оценка до 207,2 милиарда долара, изпреварвайки тази на Toyota, която беше 201,9 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

В средата на миналия месец компанията успя отново да постигне това, но за кратко, а след това изгуби преднината си пред японския производител.

Tesla за кратко стана най-скъпият автомобилен производител

Tesla за кратко стана най-скъпият автомобилен производител

Компанията надхвърли и пазарната капитализация на bitcoin

През януари американският лидер стана вторият най-скъп автомобилен производител, след като изпревари германската група Volkswagen. Към днешна дата Tesla е двойно по-скъпа от европейския лидер.

С новия скок на акциите създадената от Илън Мъск компания стана по-скъпа и от много емблематични имена в САЩ. Тя изпревари по капитализация Coca-Cola, Disney, Cisco и Exxon Mobil, пише CNN Business.

Така в момента има само 19 компании в S&P 500, които са по-скъпи от Tesla, въпреки че последната не влиза в него, тъй като все още бизнесът ѝ не е достатъчно рентабилен, за да бъде включена в индекса.

Извън пазарната оценка обаче, американският производител изостава значително зад гигантите в индустрията. През първото тримесечие на годината той е произвел 103 000 автомобила, което е с около 4% от производството на Toyota, което наброява близо 2,4 милиона броя за същия период.

Tesla дебютира на борсата преди 10 години. И от тогава акциите ѝ са поскъпнали с над 1400%

Tesla дебютира на борсата преди 10 години. И от тогава акциите ѝ са поскъпнали с над 1400%

При IPO-то книжата струват $17, а днес те се търгуват за около $1009