Търговската верига "Карфур", която доскоро оперираше и в България, но обяви фалит и закри всичките си магазини у нас, започна да затваря свои обекти и в съседна Румъния.

Бизнесът на френската компания у нас се ръководеше от гръцката Marinopoulos и българското й подразделение "КМБ България". Те присъстваха на българския пазар почти 10 г., но лошото управление и натрупаните големи задължения към държавата, кредитори и доставчици доведоха до несъстоятелност на двете дружества.

Собственикът на магазините "Карфур" в България обяви фалит

Голяма верига хипермаркети обяви фалит

Гръцката компания Marinopoulos е поискала от съда защита от кредитори

В Румъния обаче "Карфур" сам ръководи бизнеса си и е вторият най-голям (след Kaufland) търговец на дребно в страната. Компанията отчете 1.8 млрд. евро оборот за последната финансова година, което е ръст от 10% на годишна база.

Carrefour обаче среща силна конкуренция на вериги като Auchan, Cora, Mega и Lidl, а хипермаркетът на френската компания в търговския център Vitantis в Букурещ ще бъде закрит на 15 януари.

Веригата "Карфур" фалира

Веригата "Карфур" фалира

Българското й дружество влезе в процедура по несъстоятелност

"След внимателен и обоснован анализ ние се съгласихме с нашия партньор Revetas Capital да затворим хипермаркета "Карфур" в търговския център Vitantis, отчитайки промяната в пазарната среда и предпочитанията на нашите клиенти в района през 10-те му години на работа", съобщават от френския търговец на дребно.

Макар че е един от най-големите обекти в Румъния, изглежда търговският обект е нерентабилен, което налага и закриването му. Служителите в него няма да бъдат съкращавани, а ще бъдат преместени в други обекти на "Карфур" по техен избор.

"Карфур" купува "Билла". В Румъния

"Карфур" купува "Билла". В Румъния

Съветът по конкуренция разреши сделката

Затварянето вероятно няма да повлияе сериозно и на цялостния бизнес на компанията в северната ни съседка.

"За нас все още е приоритет да се развиваме и инвестираме на местно ниво, както направихме през 17-те години, откакто присъствахме в Румъния, откривайки над 26 супермаркета и 1 нов хипермаркет в Ръмнику Вълча през 2017 г. и ставайки третият най-голям работодател в Румъния с над 17 000 служители", посочва френският търговец на дребно.