Кипърската банка RCB по собствено решение прекратява банковите си операции, като ще изплати изцяло депозитите на вложителите си. В тази връзка банката има споразумение с Банковия надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), който ще регулира финансовата трансформация.

По-конкретно, RCB спира да сключва нови договори с клиенти за депозити или заеми, постепенно премахва банковите си операции и ще се преобразува в регулирано дружество за управление на активи, се казва в официално изявление на банката.

Предприетата трансформация е поради новата "изключително нестабилна геополитическа ситуация" и е в интерес на Кипър, допълват от RCB.

Банката RCB, чието доскорошно наименование беше "Руска търговска банка", е свързана с руските финансови интереси в Кипър и обслужва основно руски клиенти, съобщи БНР.

Малко над 46% от капитала й доскоро бяха притежавани от втората по големия банка в Русия - ВТБ, която продаде дела си на кипърски акционери на 24 февруари, в първия ден на руската инвазия.

На 22 март RCB обяви за постигна договореност за продажбата на част от обслужвания от нея кредитен портфейл за около 556 млн. евро на друга банка в Кипър - "Хеленик Банк".

Европейската централна банка заяви вчера, че напълно одобрява решението на кипърската институция, което "следва въздействието на геополитическите рискове върху нейните операции след руската инвазия в Украйна".

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран