Китай е готова да облекчи правилата си за пътуване за американските бизнес ръководители, заяви пратеникът на Пекин в САЩ - Цин Ган, цитиран от световните агенции. Той е обещал, че Пекин ще вложи "по-положителна енергия" в двустранните връзки и "ускорените" полети между двете държави, за да отговори на опасенията на американските фирми.

По време на вечеря, организирана от американско-китайския бизнес съвет, китайският посланик в Съединените щати, Цин Ган, заяви, че Китай ще съкрати времето, необходимо за одобряване на пътуването на американски ръководители на седмица и половина Освен това, китайската държава вече щяла да бъде по-внимателна към жалбите на бизнес лидерите от САЩ, относно сегашния режим на пътуване.

Китай взе короната на САЩ за най-богата държава света

Китай взе короната на САЩ за най-богата държава света

За 20 години богатството на Китай е нараснало до 120 трилиона долара

"С подобреното споразумение времето, необходимо за одобрение на бизнес пътуванията, ще бъде по-кратко, не повече от 10 работни дни", заяви китайският посланик, цитиран от Reuters. И добави, че Китай ще изпрати работен план до Центровете за контрол и превенция на заболяванията ( CDC) "много скоро".

Позовавайки се на проведената виртуална среща на върха между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин през ноември, Цин Ган коментира, че двамата лидери са обсъдили как да "ускорят" бизнес полетите до Китай и че Пекин би искал да вкара "по-положителна енергия в отношенията между дветке държави".

Новите уверения от страна на Пекин са в контраст с по-ранната заявка на Белия дом. Президентът Джо Бадън многократно обявяви Китай за основен "конкурент". Стигна се дори до там, че Вашингтон обсъжда възможността да бойкотира Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в Китай през февруари догодина.

ЕС се изправя срещу Китай със собствена версия на "Един пояс, един път"

ЕС се изправя срещу Китай със собствена версия на "Един пояс, един път"

Брюксел подготвя инвестиционна програма за развиващите се страни, за да намали влиянието на Пекин