Европейският съюз планира да мобилизира €300 млрд. публични и частни инвестиции в инфраструктура до 2027 г., давайки на развиващите се държави алтернатива на китайския "Един пояс, един път", пише Bloomberg.

Инициативата Global Gateway ще бъде представена в сряда и ще включва инвестиции в дигитални, транспортни, енергийни и здравни проекти. И макар че не споменава изрично Китай, предложението се изправя пред конкурентния план на Пекин, за който критици многократно алармираха, че вкарва държавите в неустойчиви нива на задлъжнялост.

Редица страни се отказват от китайски инвестиции на своя територия. Защо?

Редица страни се отказват от китайски инвестиции на своя територия. Защо?

Някои критици смятат, че Китай често поставя тези страни в неизгодно положение и в сериозен дълг

"ЕС ще предоставя финансиране в рамките на честни и благоприятни условия, за да ограничи риска от дългов стрес", гласи черновата на предложението. Партньорите ще трябва да спазват "върховенството на закона; човешките, социални и трудови права; да уважават международното законодателство и стандартите за интелектуална собственост".

За да финансира проекта, ЕС ще използва Европейският фонд за устойчиво развитие Плюс, който има възможността да издаде гаранции за €40 млрд. Брюксел ще предлага и грантове на обща стойност €18 млрд. от други програми.

Програмата има за цел да привлече и частен капитал, за да повиши инвестициите. Планът най-вече събира съществуващи инициативи и програми за финансиране с цел да защити интересите на Европа и конкурентоспособността на съюза по света, както и да подкрепи устойчиви екосъобразни стандарти и ценности като демокрацията и защитата на човешки права.

Китайската инвазия в Пакистан

Китайската инвазия в Пакистан

Макар много региони в Пакистан да се смятат за рискови, китайците не се боят да наливат пари там. След енергетиката и инфраструктурата, сега те са се насочили към водоснабдяването, добива на нефт и ред други сектори

"Global Gateway има потенциалът да превърне ЕС в по-ефективен геополитически играч", казва Михаел Клаус, германският посланик в ЕС. "За много партньорски страни предложението за кооперация, основано на правила и ценности, ще бъде атрактивна алтернатива на китайската инициатива".

Стратегията следва споразумение от юли сред страните от Г7, в рамките на което лидерите постигнаха съгласие за световна инфраструктурна инициатива, наречена Build Back Better World.

Китай си купува приятели с пристанища и пътища. Сега САЩ иска да направи същото

Китай си купува приятели с пристанища и пътища. Сега САЩ иска да направи същото

Вашингтон предприема нова стратегия, за да се справи с китайското икономическо влияние