Китайската стратегия за развитие "Един пояс, един път" - амбициозната програма за изграждане на проекти в повече от 100 държави по света и засилване на влиянието, среща с опозиция от страна на страните домакини според ново проучване, цитирано от Business Insider.

Страните, в които Китай има амбиции да инвестира или отменят или спират големи проекти заради страх от корупция, дългове и други. Това гласи доклад, публикуван преди дни от изследователската агенция Aid Data, изследователска лаборатория към College of William and Mary, цитиран от Business Insider.

Изследванията идват на фона на значителното наливане на инвестиции от страната на Китай в различни държави. Страната отделя средно 85 милиарда долара годишно за развитие на проекти в чужбина, в сравнение с 37 милиарда долара от САЩ, според Aid Data.

Инициативата "Един пояс, един път" беше обявена през 2013 г. от китайския лидер Си Дзинпин и има за цел да създаде нов Път на коприната в Азия, Европа, Латинска Америка и Африка, като финансира изграждането на железопътни линии, пристанища и болници в страни с по-ниски или средни доходи. Тя се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент Си Дзинпин.

Някои критици смятат, че Китай често поставя тези страни в неизгодно положение и в сериозен дълг и по този начин извлича политически дивиденти от правителствата, които дължат пари на страната. Засега Китай има 13 427 проекта на стойност 843 милиарда долара в 165 държави според Aid Data.

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Примката около врата на управляващите в страната се затяга

От началото на стратегията на Китай, Малайзия е отменила инфраструктурни проекти на стойност 11,6 милиарда долара, финансирани от страната. Става въпрос за железопътна връзка на източното й крайбрежие и два газопровода, които тогавашният новоизбран премиер обяви през 2018 г.

Казахстан и Боливия са анулирали проекти за съответно 1,5 милиарда и 1 милиард долара. Коста Рика, Судан, Етиопия, Еквадор, Замбия и Камерун са спрели или отменили проекти за общо 3,3 милиарда долара.

Според изследването 35% от всички проекти по инициативата са засегнати от някакъв проблем като скандали, свързани с копулация, опасност за околната среда, протести и други нарушения.

Освен това стратегията "Един пояс, един път" скоро ще си има конкуренция. През юни G7 обяви инициативата "Build Back Better World", която ще предвижда стотици милиарди за развитие на инфраструктурата в световен мащаб.

Сега 42 държави имат дългове към Китай, равни на повече от 10% от техния БВП. Най -малко 47 проекта на обща стойност 41,2 милиарда щатски долара в 10 държави са свързани с твърдения за корупционни скандали, противоречия или предполагаеми нарушения според Aid Data.