Застаряваща корабостроителница в Елевсина, Гърция си има нов ухажор, който обмисля значителна инвестиция: американското правителство.

За да се изправи срещу растящото икономическо влияние на Китай, Вашингтон променя стратегията си за чуждестранна помощ, пише The Wall Street Journal. Вместо да дават пари на заем или да се опитват да промотират двустранна търговия, Съединените американски щати ще инвестират в чужбина, за да запазят интересите си в областта на националната сигурност. Вашингтон иска пристанища, телекомуникационни мрежи и други стратегически активи да останат в приятелски ръце.

Начело на усилието стои агенция, която претърпя пълна промяна през 2019 г. — International Development Finance Corp., или DFC. Тя започна работа още при Тръмп, който я използва, за да обсъди придобиването на корабостроителницата в Гърция и да предложи заеми на Етиопия, в замяна на издаването на забрана Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите в страната.

Администрацията на Байдън продължава в тази посока. Миналия месец Г-7 анонсира новата инициатива Build Back Better World, с което обещава стотици милиарди долари за проекти в държавите, които се нуждаят. Тя е създадена изрично като контрапункт на китайските инфраструктурни планове в чужбина.

Вашингтон твърди, че DFC е най-мощният инструмент в рамките на инициативата. Американската агенция разполага с $60 млрд., които надхвърлят общите ресурси, предоставени от другите шест държави. САЩ посочват още, че DFC ще предлага финансиране с далеч по-малко условия. Пекин обичайно иска по-високи лихви, обезпечения като пристанища и други, както и има изискване да бъдат използвани китайски строители и доставчици.

Конгресът все още обсъжда кои държави ще бъдат включени в потенциалния списък за финансиране.Във Вашингтон някои критици казват, че САЩ са загубили фокуса си при международната помощ. Но инициативата на Китай "Един пояс, един път", представена за първи път през 2013 г., променя това.

Една от първите инициативи на DFC бе преодставянето на заем в размер на $190 млн. на американска компания, която да произведе и постави най-дългия подводен оптичен кабел, който да свърже САЩ, Сингапур, Индонезия и Палау — предоставяйки алтернатива на изградения от Huawei кабел.

Потенциалът на програмата може да бъде видян и насред случващото се в Гърция. През 2016 г. китайският гигант Cosco придоби 51% дял в пристанището на Пирея срещу над $310 млн. Задоволството на гърците от сделката обаче бързо изчезна, след като Китай започна да изнудва Атина за политическа подкрепа по международни въпроси. Жителите не успяха и да усетят икономическите ползти от проекта. Заради това сега гърците се обръщат към САЩ за корабостроителницата в Елевсина, където отново се говори за инвестиции в размер от над $300 млн. през следващите десет години. Сделката трябва да получи и одобрението на съда, което се очаква да се случи тази есен.