Китайската централна банка обяви списък от 23 специални мерки за подкрепа на икономиката и бизнеса, вследствие на Covid-19, съобщават световните агенции. Мерките са необходими, след като тежките локдауни в страната се отразиха много зле както на бизнеса, така и на потребителите.

Целта на мерките е да насърчат финансовите институции да подкрепят местните правителства в инфраструктурни проекти, както и пострадалия имотен сектор, и да осигурят финансови услуги на индустриите, пострадали от пандемията.

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Нивото на безработицата в страната е най-голямото от началото на пандемията

Монетараната политика на страната бе поставена под натиск от забавяне в сектора на недвижимите имоти и цялостно забавяне на икономиката, което бе изострено заради нови локдауни, чиято цел е да ограничат най-тежката вълна на Covid-19 в страната от 2 години насам.

Най-големият град в страната и финансов хъб Шанхай е под строга карантина от края на март. Към днешна дата по-голямата част от града остава затворена, а ограниченията се разпространиха и на други места в страната.

На 15 април) Китайската народна банка намали изискването за резерв на банките с 25 базисни пункта. Това е ход, който ще освободи повече ликвидност във финансовата система, като в същото време e част от програмата за постепенно облекчаване на икономиката.

Според данните на Националното статистическо бюро китайската икономика е нараснала с 4,8% през първото тримесечие спрямо година по-рано, надминавайки очакванията и надминавайки темпа на растеж на годишна база от предходното тримесечие. Въпреки това, статистиката за март разкрива свиване на продажбите на дребно за първи път от юли 2020 година, подчертавайки политиката на властите за нулев Covid.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19