Безработицата в Китай достигна най-високото си ниво от началото на пандемията. Разходите растат и страната е изправена пред все по-сериозна криза, съобщава BBC. Причина за това са продължаващите локдауни и политиката за нулев Covid. Въпреки това, икономиката на страната расте с по-бързи темпове от очакваното през първите три месеца на тази година.

Ръстът на инфекциите доведе до блокиране в няколко големи града - включително на финансовия, производствен и транспортен център Шанхай.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19

Продажбите на дребно са паднали с 3,5% през март в сравнение с година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на Китай. Това е първият спад от юли 2020 година. За същия период безработицата е нараснала до 5,8%, което е най-високото ниво от май 2020-а.

Цифрите подчертават повишения риск от рязко забавяне през следващите месеци, тъй като големите локдауни и войната в Украйна оказват влияние върху втората по големина икономика в света.

Китай вероятно ще почувства пълното въздействие от тези нови локдауни още през април, коментират експерти.

Миналият петък китайското Министерство на индустрията и информационните технологии заяви, че ще помогне финансово на над 600 компании в Шанхай да възобновят дейността си. Те включват фирми в производството на компютърни чипове, за производството на автомобили и такива от медицинската индустрия.

Регулаторът заяви, че е изпратил екип в града, "за да осигури доставката на медицински консумативи и да насърчи ключови индустрии".

Производители като Pegatron - основен производител на iPhone, спряха бизнеса си в Шанхай заради локдауните.

Ричард Ю - изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Huawei, миналата седмица предупреди, че технологичните, промишлените и автомобилните вериги за доставки "ще спрат напълно", ако градът не възобнови производството до следващия месец.

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло