Китайската Evergrande Group започна да продава жилища с огромна отстъпка. 12 процентното намаление на цената важи за много апартаменти и идва малко преди 7-те почивни дни около китайската Нова година.

Освен промоционалната цена, третата най-голяма компания по продажби в Китай е подготвила и още отстъпки, сред които и авансово плащане на вноски.

Evergrande, която е собственост на един от най-богатите хора в страната - Хуи Ка Ян, може да срещне трудности на пазара на недвижими имоти заради строгите ограничения на местните власти за закупуване на жилища и възможността за намаляване на достъпа до кредити.

Според експерти действията на строителната компания са опит да се угоди на правителството, решено да охлади цените на жилищата, преди отдавна подготвяния план на компанията за излизане на борсата на континента.

"По всяка вероятност те търсят политическо предимство, за да ускорят пускането на акции от най-висок клас", заяви Реймънд Ченг, директор проучване на имотния пазар в Хонконг и Китай в CIMB Securities.

От своя страната Evergrandeзаяви, че промоцията е заради празничния период, когато продажбите са по-слаби.

В бележка под линия една от публикациите в социалните медии, рекламиращи офертите, твърди: "Инвестициите в акции не са надеждни, закупуването на имот се оказва по-добро!"

Падащите акции са нещо добре познато на Evergrande - ценните книжа на компанията спаднаха с 21% през тази година след невероятен растеж през 2017 г.