След като интернет завладява все по-голяма част от ежедневието ни, не е изненадващо, че българите се допитват най-често до търсачката Google по всякакви въпроси. Заради своята разпознаваемост световният технологичен лидер е най-силната марка у нас за поредна година.

Това става ясно от независимо проучване на потребителския сегмент на българския пазар, инициирано от световната организация Superbrands. Изданието за 2019/2020 година се прави за седми пореден път у нас.

Сред родните брандове лидер е националната телевизия bTV, която запазва мястото си в топ 20 от няколко години насам. Единствената друга българска марка, която попада сред първите 20, е "Девин".

В списъка с най-силните марки за първи път намират място Lidl, Lavazza, Shell и Viber. Lidl не само дебютира в класацията, но и е начело на всички търговски вериги. Lavazza изпреварва Nescafé и вече е най-търсеният бранд от българите, консумиращи топлата напитка.

В автомобилната индустрия Mercedez отстъпва лидерската позиция на BMW. A сред авиокомпаниите Lufthansa e най-предпочитаната. Сред технологичните марки най-голямо е доверието у Samsung, която заема 13-та позиция, следвана от Apple на 17-то място.

Лидерите в отделните категории

Финансовите услуги са представени в лицето на VISA, най-наложената марка за кретидни карти и Банка ДСК, която е предпочитана от потребителите за банкови услуги.

Изборът на хората у нас за свободно време и за заведения се спира върху Народен театър "Иван Вазов" и Happy Bar and Grill.

Методиката за оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Процесът по селектиране се осъществява чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимо експертно жури - Борда на Superbrands Bulgaria и чрез национално гласуване на потребителите в интернет.

Марка Позиция Сектор
Google 1 Интернет
Coca-Cola 2 Напитки
Adidas 3 Спортно облекло и обувки
Facebook 4 Интернет
OMV 5 Търговия с горива
Ariel 6 Стоки за бита
BOSH 7 Електродомакински уреди
bTV 8 Медии
Lavazza 9 Топли напитки
Девин 10 Напитки
Lidl 11 Търговски вериги и центрове
Heineken 12 Напитки
Samsung 13 Технологии
BMW 14 Автомобили
Nike 15 Спортно облекло и обувки
Nescafe 16 Топли напитки
Apple 17 Технологии
Кауфланд 18 Търговски вериги и центрове
Viber 19 Интернет
Shell 20 Търговия с горива