8,106 милиарда лева - с толкова по-големи са приходите на топ 10 на компаниите от Югозападния регион в сравнение с тези от Северозападния. Това показва класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) "Топ 100 Фирми, водещи в икономиката на България през 2016 година".

От нея става ясно, че десетте най-големи според оборота дружества в първия регион са спечелили общо 9,433 милиарда лева през миналата година, докато тези от втория са с резултат от 1,327 милиарда лева.

Погледнато от друг ъгъл общите приходи на фирмите в четири от шестте региона в страната имат по-малко приходи, отколкото тези в Югозападния. Данните на БТПП показват, че топ 10 на дружествата в Североизточния, Южния централен, Югоизточния и Северозападния регион са отчели приходи от общо 8,511 милиарда лева през миналата година.

Снимка 309889

Източник: БТПП

Топ 10 на най-големите компании по региони

С най-голяма сума от продажби през миналата година е медодобивното предприятие "Аурубис България", чиято производствена база е в Пирдоп. Тя отчита нетни приходи от 3,213 милиарда лева за разглеждания период. След нея в Югозападния регион са "ОМВ България", "Сакса" и "Лидл България".

Снимка 309886

Източник: БТПП

На първо място по този показател в Северен централен регион е производителят на растителни масла и биодизел "Астра Биоплант" с резултат от 757 милиона лева. Нейни подгласници са съответно "Амилум България" и "Идеал Стандарт Видима".

Снимка 309914

Източник: БТПП

В Североизточния регион лидер по приходи през миналата година е заетата в химичната индустрия "Солвей Соди". През 2016 година тя е направила оборот от 453 милиона лева. След нея в топ 10 се нареждат "Агрополихим" и "Афер България".

Снимка 309884

Източник: БТПП

Първи по приходи в Южен централен регион е германският производител на хладилници "Либхер-Хаусгерете Марица", който има завод в зона "Марица", част от "Тракия икономическа зона". Оборотът на компанията за периода е над 416 милиона лева.

Снимка 309911

Източник: БТПП

Надали е изненадващо, че в Югоизточния регион водещи са фирмите, заети в агробизнеса. Най-големи приходи от 443 милиона лева отчита "Севан", която се занимава с производство и търговия със земеделски култури. След нея в класацията е "Папас-Олио".

Снимка 309912

Източник: БТПП

Първа по приходи в Северозападния регион е фирмата "Олива", която се занимава с преработката на растителни масла. Тя отчита нетни приходи от 543 милиона лева. Втора е "Месокомбинат - Ловеч".

Снимка 309913

Източник: БТПП