От началото на 2023 г., т.е. само за два месеца, 308 технологични компании в света са съкратили общо 95 508 служители в световен мащаб. Това показват данните, събрани от портала Layoffs.fyi. Показателят се е увеличил повече от три пъти от средата на януари досега.

Данните показват, че броят на съкращенията в технологичния сектор през 2023 г. значително ще надхвърли цифрата за 2022 г. През 2022 г. 1024 ИТ компании са съкратили общо 154 336 души, според данните на Layoffs.fyi.

А през тази седмица, към нарастващия брой технологични компании, които съкращават служители, се присъедини производителят на компютри Dell Technologies Inc., който обяви планове да съкрати около 5% от персонала си.

Операторът на платежната система PayPal Holdings Inc. в началото на февруари обяви съкращаването на 2000 работни места, или около 7% от персонала в световен мащаб. Най-големият доставчик на компютърни услуги в света, International Business Machines Corp., също обяви за съкращения, както и германската компания SAP SE - най-големият производител в света на софтуер за управление на предприятия.

През януари Alphabet Inc., холдингова компания на Google, потвърди плановете си да съкрати около 12 000 служители по целия свят.

Dell съкращава служители - 6650 работни места

Още един технологичен гигант съкращава служители - 6650 работни места

Компанията е изправена пред рязък спад на търсенето на персонални компютри

Intel Corp. взе решение да съкрати няколкостотин служители в Силиконовата долина. Microsoft Corp. също потвърди намерението си да съкрати около 10 000 служители.

Стрийминг услугата Spotify Technology направи изявление до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че ще съкрати персонала си с около 6%, което съответства на около 588 работни места.

Преди това борсата за криптовалута Coinbase Global Inc. обяви съкращаването на 950 служители.

Порталът Layoffs.fyi е създаден от базирания в Сан Франциско предприемач Роджър Лий, за да проследява съкращенията по време на пандемията от коронавирус.

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Intel с най-лоши тримесечни резултати от поне 20 години

Акциите на компанията се сринаха след обявяването на резултатите за Q4