Значително по-лоши от очакваните резултати за края на 2022 г. и мрачна прогноза за началото на 2023 г. обяви технологичният гигант Intel. Компанията очаква още по-лошо представяне през текущото тримесечие на фона на катастрофален спад на търсенето на персонални компютри, като единствената добра новина е при центровете за данни и AI, съобщават световните агенции.

Приходите за Q4 на 2022 г. са 14 млрд. долара при очаквани от Уолстрийт 14,4 млрд., като много голямо е разминаването при решенията за крайни потребители - прогнозни $7,4 млрд. при реализирани $6,6 млрд. Спадът е с цели 32% на тримесечна база. Това са най-лошите резултати от поне 20 г., става ясно от справка на "Ройтерс".

Босът на Intel: Микрочиповете вече са по-важни от петрола

Босът на Intel: Микрочиповете вече са по-важни от петрола

Вече е по-важно не къде се добива нефт, а къде се правят полупроводници, заяви Пат Гелзинджър

Цената  на акциите падна с 9,5% след обявяването им.

Прогнозата за първите месеци на тази година е даже за падане на приходите в диапазона 10,5 - 11,5 млрд. долара - над една трета под очакваното от анализаторите.

Intel, подобно на много други технологични компании, имаше страхотни резултати по време на пандемията, но в момента е в перфектната буря - обикновените потребители буквално спряха да купуват нови компютри, след вдигането на противоепидемичните мерки, а бизнесите отлагат големи капиталовложения в техника заради опасения от влошаване на икономическата ситуация.

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Производителят на чипове Intel предупреждава клиентите за повишаване на цените

Поради нарастващите разходи

"Загубихме темпо. Смятаме, че това ще се стабилизира през тази година", заяви изпълнителният директор на Intel Пат Гелзингър пред инвеститори.

Според анализатори не е достатъчно просто PC търсенето да се съживи - Intel ще трябва сериозно да преосмислят бизнес модела си, ако искат да се развиват устойчиво.