Глобалната политика ще бъде доминирана през следващите десетилетия от наличностите, търговията и инвестициите в микрочипове. Това заяви пред CNN изпълнителният директор на Intel Пат Гелзинджър, който участва на Световния икономически форум в Давос.

"Петролните резерви дефинираха геополитиката през последните 5 десетилетия. Какви са снабдителните вериги в технологичния сектор и къде се правят полупроводници ще е нещо по-важно през следващите 5 десетилетия", подчерта той.

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Американската компания за полупроводници планира мащабна инвазия в цяла Европа

По думите му инвестициите на Intel в заводи в САЩ, Европа и на други локации са важни не само за компанията, но и за "глобализацията на един от най-критичните ресурси за бъдещето на човечеството", защото "имаме нужда от тази географски балансирана и издръжлива верига на доставки".

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

За двата нови завода зад Океана Intel задели 20 млрд. долара, а още 90 млрд. ще бъдат инвестирани на Стария континент. Плановете са на фона на дългогодишни опасения от геополитическите рискове, свързани с това, че огромната част от микрочиповете се произвеждат в Китай и Тайван. COVID-19 още по-ясно е показал защо това не е добра идея, стана ясно от думите на Гелзинджър.

"В краткосрочен план икономическата обстановка е сложна - COVID и Китай, Украйна и европейската енергетика, инфлацията в САЩ. Оглеждаш се и се питаш "Къде са добрите новини?". В същото време, трябва да правим дългосрочни инвестиции - не може средата в рамките на няколко тримесечия да диктува инвестиционни цикли за по 5-6 години. Предизвикателство е да си изпълнителен директор в момента", коментира топ мениджърът.