Както и други технологични гиганти, корпорацията Dell Technologies е изправена пред рязък спад на търсенето на персонални компютри, съответно голям спад в приходите. Вероятно това е и причината за съкращения на 6650 работни места. Това е поредната технологична компания, която обяви, че ще освободи хиляди от своите служители, пише Bloomberg.

Това възлиза на около 5% от глобалната работна сила на Dell, според говорител на компанията. По време на технологичния бум по време на разгара на пандемията, Dell и други производители отбелязаха нарастващо търсене на продуктите си.

Анализаторът в технологичната индустрия IDC заяви, че предварителните данни показват, че доставките на персонални компютри са спаднали рязко през четвъртото тримесечие на 2022 г. Dell отбеляза най-голям спад сред големите компании или 37% в сравнение със същия период на 2021 г., според IDC. Dell генерира около 55% от приходите си от продажба на компютри.

Според компания мерките за намаляване на разходите, вече не са достатъчни. Съкращенията на работни места, се разглеждат като възможност за повишаване на ефективността според говорител.

По-рано HP обяви съкращаване на 6000 работници. Cisco Systems и International Business Machines заявиха, че ще "изтрият" около 4000 работни места. Като цяло технологичният сектор обяви съкращения на 97 171 работни места през 2022 г., което е с 649% повече в сравнение с предходната година, според консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas.

След съкращенията на служителите в Dell, работната сила на компанията ще бъде на най-ниски нива от години насам - около 39 000 служители по-малко, отколкото през януари 2020 г. Само около една трета от служителите на компанията са базирани в САЩ.