Липсата на работна ръка в Румъния вече е толкова остра, че за компаниите в северната ни съседка не е достатъчно да предлагат добро заплащане, за да успеят да си намерят служители и да ги задържат. Заради това работодателите "награждават" със солиден пакет от различни бонуси лоялните хора от екипите си, пишат местни медии, цитирани от News.bg.

Според тях ваучерите за храна, медицинската застраховка в частни клиники, фирмият телефон или служебният автомобил вече не са достатъчни, за да привлекат и задържат най-добрите служители в Румъния.

Това води до надпревара между компаниите коя ще предложи по-нетрадиционни офис пространства и тематични дни в офиса. В пакета с предложения към служителите присъстват още платени професионални курсове, бонуси за ефективност и тийм билдинг в чужбина.

Чехия записа най-ниската безработица в историята си

Източноевропейската държава, в която никога не е имало толкова малко безработни

Там едва 130 000 души в трудоспособна възраст не са наети

На работниците се осигуряват още безплатни абонаменти за спортни, масажни или спа центрове. Посещението на плувен басейн и сауна също се радва на интерес сред работещите в Румъния.

В други случаи фирмите плащат курсове за хобита на своите служители като дизайн, живопис или актьорско майсторство.

Някои компании спонсорират своя персонал за участие в състезания като корпоративни тенис или футболни турнири, яхтинг състезания по Черноморието и други спортни прояви. Към всичко това влизат и допълнителни ваучери за храна и пазаруване.

10-те професии, при които липсват най-много работници в България

10-те професии, при които липсват най-много работници в България

68% от работодателите имат затруднения в намирането на кадри, става ясно от изследване