Работодателите на пазара на труда в България са изправени пред най-големия недостиг на сулжители от 2011 година насам, като 68% от фирмите изпитват затруднения да намерят хора за обявените свободни позиции. Това показва проучване на компанията ManpowerGroup, в което са включени мненията на повече от 600 работодатели.

Най-остър е дефицитът на квалифицирани работници, показват данните от изследването. След тях най-трудно се намират инженери, шофьори, работници в хотелиерския и ресторантьорския бранш, както и здравни специалисти.

В топ 10 на професиите, в които е отчетен най-голям недостиг на работна ръка са още ИТ специалисти, търговски представители, директори производство, офис служители, счетоводители и финансисти.

"Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%)", посочват от Manpower.

Какви работници търси бизнесът в България сега и след 5 години

Какви работници търси бизнесът в България сега и след 5 години

Потребности от нов персонал заявяват 61% от анкетираните

11% от компаниите признават, че не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми.

"Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България - от транспортния и инженерния до производствения и здравния", обяснява управляващият директор на ManpowerGroup Балкани Александър Хангимана.

Летището във Франкфурт търси работници от България срещу заплата от €30 000

Летището във Франкфурт търси работници от България срещу заплата от €30 000

Недостигат над 2000 служители

"Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти - ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план", коментира още той.

По отношение на ситуацията в Европа най-голям проблем е недостигът на кадри за Ирландия, Великобритания и Холандия. В Източна Европа този проблем е на първо място в Румъния и в България.

30 000 български фирми да внасят работници от Украйна и Виетнам по облекчени правила

30 000 български фирми да внасят работници от Украйна и Виетнам по облекчени правила

Скоро може да отпаднат ограничения за внасянето на служители от трети страни

Топ 10 на най-трудните кадри за намиране на българския пазар:

1. Квалифицирани работници;

2. Инженери;

3. Шофьори;

4. Служители за ресторанти/хотели;

5. Здравни специалисти;

6. ИТ;

7. Търговски представители;

8. Директори производство/машини;

9. Офис служители;

10. Счетоводители и финансисти.