Над 30 хиляди фирми в страната ще могат да внасат работници по облекчени правила от трети страни извън Европейския съюз (ЕС), като Молдова, Украйна и Виетнам.

Улеснението за компаниите ще е свързано с това, че вече няма да се изисква тест от тяхна страна дали наистина липсват достатъчно работници в индустрията им в България.

Също така ще бъде премахнат списъкът с професиите за издаване на синя карта. Достъп до пазара на труда се дава и на чуждестранни граждани, станали жертви на трафик на хора.

Това са само част от промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност, които предлагат от ресорното министерство, пише "24 часа".

Сред нововъведенията има и такива, свързани с наемането на стажанти от трети страни. Компаниите в страната вече няма да искат разрешение за работа на стажанти от тези държави, като единственото изискване е те да издадат договор за стаж.

Заедно с това отпада необходимостта от разрешение за работа на научни работници, като новите правила ще се отнасят и за семействата им.

По отношение на сезонната работа наетите временно служители там с виза за 90 дни ще могат да останат в страната до девет месеца. По-добри възможности ще има и за хора, работили в България поне веднъж през последните 5 години.

Според изчисленията на социалното министерство измененията ще засегнат 20 хиляди работодатели, като най-голямата част от тях са в областта на хотелиерството, ресторантьорството и селското стопанство. Още 10 хиляди ще са компаниите от сферата на информационните и комуникационните технологии, които ще могат да се възползват от тях.