От литовско-българската компания, която предлага услуга за споделяне на електрически автомобили под наем, обявиха, че се изтеглят от Румъния. Това стана чрез известие в приложението, от което става ясно, че местните операции спират от 1 февруари.

Spark е марка за споделяне на електрически автомобили в градска среда, предлагаща повече от 1500 електромобила в големи европейски градове. Мобилното приложение на компанията може да се използва в София, Пловдив, Букурещ и Вилнюс.

"Решението за затваряне на дейността на Spark в Румъния следва неблагоприятна бизнес среда и липсата на подкрепа от страна на местните власти за екологичната алтернатива на обществения транспорт, включително заради въвеждането на такси за паркиране за компании с паркове от електрически автомобили, участващи в автомобилния транспорт", гласи известието до потребителите, цитирано от Ziarul Financiar.

Spark разширява флотилията си със 100 нови коли на Opel и Peugeot

Spark разширява флотилията си със 100 нови коли на Opel и Peugeot

Возилата ще са на разположение в София

През ноември миналата година Spark обяви, че разширява дейността си в четири нови района в Букурещ. В Румъния приложението има приблизително 46 000 потребители.

Снимка 607538

Източник: SPARK

В началото на 2022 година компанията си осигури €30 милиона капиталов ангажимент, след като подписа споразумение с люксембургския фонд за алтернативни инвестиции GEM Global Yield.

В рамките на споразумението GEM се ангажира да осигури на SPARK финансов ресурс за записване на акции в размер до определената сума и за срок от три години след публичното листване на компанията. Spark от своя страна трябваше да издаде ценни книги, които дават право на GEM да купи пропорционално количество акции на определена цена, в рамките на определен срок.

Те дават правото за закупуване на акции в размер на до четири процента от капитала на Spark.

През август 2023 година от платформата за споделена мобилност обявиха, че разширяват значително своята флотилия от електромобили под наем в София. На официално събитие в столицата бяха представени новите попълнения - Opel Corsa-e и Peugeot e-208.

Spark внедри по 50 нови коли и от двата модела - както за любителите на френските автомобили, така и за тези на германските. Общо флотилията на Spark у нас вече надминава 750 електромобила.

От влизането си на българския пазар през 2017 година насам Spark е най-голямата платформа за електромобили под наем и зарядни станции за тях. В София и Пловдив тя предлага различни модели - от компактната градска Dacia Spring през SUV-а Hyundai Kona и луксозното BMW i3 до лекотоварния Nissan eNV 200.

Само за година Spark стана най-големият оператор за наемане на автомобили в Румъния

Само за година Spark стана най-големият оператор за наемане на автомобили в Румъния

Компанията ще добави 400 автомобила Renault ZOE към своя румънски парк