Планът на Apple за увеличаване на производството на iPhone с 10% през първата половина на тази година може да удари на камък. Причината за това е разрастващата се епидемия на коронавируса в Китай, пише Reuters, позовавайки се на Nikkei Asian Review.

Технологичният гигант поиска своите доставчици да направят до 80 милиона смартфона през първата половина на 2020 година, информират източници, запознати с доклад по темата. Проблемът обаче е, че много от производствените центрове на производителите са позиционирани в Китай.

Apple е направила поръчки за до 65 милиона от по-старите си iPhone и до 15 милиона единици от нови модели на намалени цени, който планира да представи през март, показват данните.

Въпреки това масовото производство, което трябва да започне през третата седмица на февруари, може да се забави поради епидемията.

Досега коронавирусът уби над 100 души и зарази над 4 500 в Китай. Засегнати са десетки милиони души, като това идва по време на празника на Лунната Нова година, когато по принцип се регистрира най-голямата мигpaция нa xopa нa Зeмятa - милиoни ĸитaйcĸи пътeшecтвeници oбиĸнoвeнo ce пpибиpaт в poдинaтa cи и ceмeйcтвaтa cи.

Вирусът вече разтърси и глобалните пазари.

Коронавирусът срина цената на петрола до $59 за барел

Коронавирусът срина цената на петрола до $59 за барел

Очаква се спад в търсенето, който ще бъде един от най-резките в историята

Акциите на Apple нараснаха с около 86% през 2019 година, надминавайки 29% ръст в индекса S&P 500. В понеделник, 27 януари, акциите затвориха на близо 3% при 308,95 долара, тъй като опасенията от коронавируса понижиха високите нива на производителност на американски чипове и технологии.

Apple спечели повече от 142 милиарда долара от продажбите на iPhone през фискалната 2019 година. Компанията въведе варианти за смартфони на по-ниски цени, за да се съобрази с бюджетите купувачи и да навакса намаляващите продажби на най-голямата си продуктова категория.

В рамките на миналия октомври Nikkei съобщи, че Apple е поискала от своите доставчици да увеличат производството на модели iPhone 11 с до 8 милиона броя, или с около 10%. Като довод от гиганта посочиха, че търсенето на наскоро пуснатите версии на смартфона нараства.

Производителят на iPhone е готов да отчете печалбите си за първото тримесечие след затварянето на пазарите по-късно днес. От компанията засега са отказали коментар по изнесената информация.

Коронавирусът е последното нещо, от което икономиката на Китай се нуждае сега

Коронавирусът е последното нещо, от което икономиката на Китай се нуждае сега

Как епидемията ще се отрази на втората икономика в света?