Китайската икономика намалява и страната все още търпи последиците от търговската война със САЩ. Избухването на нов и смъртоносен вирус е последното нещо, от което се нуждае, пишат авторите на CNN.

Коронавирусът в град Ухан вече взе живота на десетки души. Други над 800 са заразени. Това допълнително разтърси китайските пазари.

Ако Пекин не успее да овладее болестта бързо, това ще причини повече щети за страна, която и без това се опитваше да преодолее сериозния спад, насърчавайки повече потребителски разходи. Епидемия сега може да има обратен ефект.

Директорът по проучванията на пазарите в Китай в компанията Rhodium Group Логан Райт твърди, че вирусът е последното нещо, от което икономиката на Китай се нуждае в момента.

През 2019 година втората най-голяма икономика в света регистрира най-бавни нива на ръст от близо три десетилетия, борейки се с предизвикателства като нарастващ дълг, по-ниско вътрешно търсене и американските тарифи, много от които остават в сила въпреки скорошното примирие. Пекин също така се притеснява от безработицата и обяви вълна от стимулиращи мерки през последните седмици, насочени към предотвратяване на масовите съкращения.

Повечето от тарифите, които Вашингтон наложи на китайски стоки за стотици милиарди долари, не са изчезнали, посочи икономистът на ING Робърт Карнел. Той добави, че Пекин вече е предприел всички възможно действия, за да се опита да компенсира ефектите от търговската война.

Как пандемиите се отразяват на фондовите пазари?

Как пандемиите се отразяват на фондовите пазари?

Новият вирус в Китай създава притеснение

Според анализатори епидемията идва в лош момент, предвид празника на Лунната Нова година. Около празника се наблюдава най-голямата годишна миграция на хора на Земята - милиони китайски пътешественици обикновено се прибират в родината си и семействата си.

Тази година обаче китайците, които искат да се приберат в Ухан, най-вероятно няма да успеят. Разпространението на вируса подтикна китайските власти да предприемат безпрецедентната стъпка за частично затваряне на града в централен Китай, в който живеят 11 милиона души. Регулаторите на авиокомпании са инструктирали китайските превозвачи да предлагат безплатно анулиране на полети до Ухан, докато държавните медии съобщават, че железопътните власти в страната също предприемат подобни стъпки.

Сценарият се повтаря?

Китай може би предполага какви икономическите проблеми могат да се зародят покрай вируса. През 2003 година Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) взе живота на близо 800 души в 34 страни, като Китай беше силно засегнат. Над 8 000 души се заразиха с вируса, който струваше 40 милиарда долара на световната икономика.

Подобно на ТОРС, огнището на коронавирус в Ухан може да разпали широк страх и да подтикне хората да се преселват. Подобно поведение би нанесло огромен удар върху сектора на услугите, който сега представлява около 52% от китайската икономика.

Новият вирус в Китай удари юана, златото и йената печелят

Новият вирус в Китай удари юана, златото и йената печелят

Банката на Япония подобри прогнозата си за икономиката на сраната

Избухването на ТОРС принуди отмяната на едноседмичните празненства през май в Китай, наложи отлагането или изоставянето на спортни, бизнес и културни събития. "Пекин се превърна във виртуален град призрак".

Инвеститорите вече се притесняват какво би могъл да означава вирусът Ухан за разрастващата се туристическа индустрия в Китай. Авиационният сектор "вероятно ще остане под натиск, тъй като потвърдените случаи ще се увеличат", прогнозира Андрю Лий - анализатор от Jefferies.

ТОРС също имаше по-голямо влияние върху икономиката. Китайският годишен темп на растеж спадна до 9,1% през второто тримесечие на 2003 година, което е понижение с 11,1% през първото тримесечие на същата година.

Този път обаче ударът върху китайския БВП би могъл да бъде още по-лош, защото най-пряко засегнатите сектори сега представляват по-голяма част от икономиката. Например туризмът представлява около 5% от БВП на Китай днес, в сравнение с 2% през 2003 година, тълкуват Хао Джоу от Commerzbank и икономистът Марко Вагнер.

"Ако историята е ориентир, очевидно съществува риск, че и без това трудното потребление в Китай може да се сблъска с по-нататъшни пречки, ако вирусът не може да бъде ефективно контролиран", пишат още Хао и Вагнер.

Китай строи болница с 1 000 легла за уикенд

Китай строи болница с 1 000 легла за уикенд

За лечение на заразените с коронавирус

Ограничаване на икономическия удар

Въпреки всички лоши новини, Китай се опитва да изплува и увеличава усилията си за овладяване на епидемията. Ухан е частично блокиран, а в рамките на следващите дни там ще бъде изградена сглобяема болница с капацитет до 1 000 пациенти, в която ще се лекуват само заразените с вируса. Но експертите са на различни мнения - според някои вирусът може тотално да "счупи" страната, а според други - че Китай знае за сериозността на проблема и предприема адекватни мерки.

Колкото и страшна да е била епидемията през 2003 година, експертите твърдят, че въздействието ѝ върху китайската икономика е било краткотрайно. След като ТОРС изчезна, растежът на Китай се възстанови бързо и се повиши до 10% през третото тримесечие на 2003 година, допълват Хао и Вагнер.

Коронавирусът заплаши и автомобилните гиганти с производство в Китай

Коронавирусът заплаши и автомобилните гиганти с производство в Китай

Акциите на компаниите поевтиняват с разпространението на вируса