Новият коронавирус, който се разпространява бързо в Китай, вече буди опасения и за други държави в света след открити същите случаи и там. Той обаче плаши не само населението, но и международните гиганти, които развиват дейност в азиатската държава.

Лидери в автомобилната индустрия като Renault, Honda и PSA са сред компаниите, които имат производство около град Ухан - мястото, откъдето тръгна разпространението на смъртоносният вирус, взел дузина жертви досега там, пише CNN Business.

Рисковете за производителите не са малки, тъй като ситуацията би могла сериозно да засегне бизнеса им на най-големия автомобилен пазар в света.

Френската Renault е продала близо 180 000 коли в Китай. Това са около 5% от доставките ѝ в световен мащаб. В Ухан тя прави два от водещите си SUV автомобили - Kadjar и Koleos. Компанията има 2000 служители в града, като там се правят около 300 000 автомобила на година.

В резултат на новините около коронавируса акциите на Renault изгубиха 5% от стойността си в четвъртък.

PSA продава марките си Peugeot и Citroen в Китай. През миналата година доставките ѝ там възлизат на 117 000 коли или с 55% по-малко в сравнение с предходната. Говорителят на компанията не посочва какъв е капацитетът на производството на групата в Ухан, но казва, че има "подадени запитвания към местните власти за предложения как да се действа в тази ситуация".

Джойнт венчъра на Honda в Ухан е допринесъл за 11% от приходите на компанията за последната финансова година, приключила през март 2019 година. През април компанията отвори трети завод в китайския град.