Американските пазари на акции претърпяха заглушена търговия през последните няколко сесии, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват от смъртоносна епидемия от грип в Китай, която може да бъде обявена за епидемия от Световната Здравна Организация (СЗО) в рамките на следващите 24 часа.

Въпреки това, измерени от представянето на пазара по време на появата на други инфекциозни заболявания, включително SARS, или тежък остър респираторен синдром, ебола и птичи грип, инвеститорите на Wall Street може да имат малко опасения, че това заболяване ще разболее и американската фондова борса. Особено предвид на изключителното представяне на щатските пазари през изминалата година и силния им старт с нови рекорди на 2020-та година.

Независимо от историческите примери, експертите препоръчват предпазливост на фона на сегашния пристъп на коронавирус, който за първи път бе идентифициран в края на миналата година в град Ухан, Китай, и е отнел 17 живота, като повече от 500 души са били болни, според някои доклади.

Способността на вируса да спре пътуването и да навреди на потреблението, особено в Пекин, са някои от начините, по които една епидемия може да има икономически последици, с потенциал да достигнат до САЩ.

"Епидемиите и пандемиите имат пазарни последици и повишават риска и... те могат да бъдат смъртоносни", пише Дейвид Коток, председател и CIO в мениджъра на активи Cumberland Advisors. "Външните шокове могат да провалят икономическите тенденции и рязко да променят настроенията на пазара. Не целият риск е икономически, политически, или паричен".

Напоследък инвеститорите бяха запознати с актуализацията на разпространението на болестта, като първият случай в САЩ беше докладван във вторник в Сиатъл, щата Вашингтон, който повлече основните индекси надолу в рамките на деня.

Въпреки неотдавнашното неразположение, претърпяно от акциите, индексите са само малко по-ниски за седмицата и изключително близо до своите рекордни нива.

И степента, в която пазарите са били най-вече имунизирани срещу коронавируса, е нещо, което показва историческата реакция на Уолстрийт на подобни огнища и бързо разпространяващи се заболявания.

Според данните на Dow Jones, S&P 500 отчете печалба от 14.59% след първото появяване на SARS през 2002-03 г. въз основа на резултатите от края на месеца за индекса през април 2003 г. Около 12 месеца след тази точка, показателят се е търгувал с 20.76% нагоре.

В резултат от SARS се разболяха около 8 100 души по време на избухването на епидемията през 2003 г., като 774 души загинаха, сочат данни на СЗО и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Отделно S&P 500 нарасна с 11.66% за приблизително шест месеца след съобщенията за вируса на птичия грип от 2006 г. - бързо развиващ се патоген, известен също като H5N1. Пазарът натрупа 18.36% печалба през следващия 12-месечен период.

Данните са сходни за ефективността на собствения капитал по целия свят въз основа на данни от Charles Schwab, проследяващ индекса на MSCI All Countries World. Индексът е натрупвал средно 0.4% за месеца след епидемия, 3.1% за последващия шестмесечен период и 8.5% година по-късно (виж графиката по-долу):

Тежестта на вируса в крайна сметка ще диктува реакцията на пазара и само защото индексите са успели да избегнат заразяването от огнища в миналото, не означава, че този път ще бъде така.

От една страна, Коронавирусът идва по време на важната Лунна Нова година, когато Азия има тенденция да наблюдава пикови пътувания и потребителски разходи.

"Съществуват опасения, че коронавирусът може бързо да се разпространи в и извън Китай, причинявайки икономически и пазарни щети. Това е особено притеснително, тъй като пътуването преди Лунната Нова година започнаха", пише Джефри Клайнтоп, главен световен инвестиционен стратег на Charles Schwab.

На всичкото отгоре, пазарите могат да бъдат уязвими от смущения, предвид на рекордните стойности на акциите.

"На фондовия пазар, където доминиращият фактор е ценовият импулс, се засилва влиянието на промяна, възникваща във външен рисков вектор или природен рисков феномен", пише Клайнтоп.

В сряда китайските държавни медии заявиха, че град Ухан прекратява изходящите полети, за да ограничи разпространението на коронавируса. Официалната информационна агенция Синхуа заяви, че градът също е помолил хората да не напускат Ухан без конкретни причини. Преди това здравните власти призоваха хората в града да избягват тълпи и публични събирания.

Междувременно СЗО заяви, че нейният спешен комитет в сряда е разделен по въпроса дали да обяви новия коронавирус за спешно обществено здравеопазване от международна загриженост и ще се събере отново в четвъртък, "предвид бързо развиващата се ситуация".

Пандемията не би могла да дойде в по-лошо време за забавената икономика на Китай, която ограничи ръста си до 6,1% темп на годишен растеж миналата година, според данните за брутния вътрешен продукт, публикувани миналия петък, което отразява най-ниското отчитане за Пекин от близо три десетилетия.

"Предстоящото празнуване на лунната Нова година... може да ускори разпространението на вируса, както и неговото икономическо въздействие", пише анализатор в Wells Fargo Securities, воден от Джей Брайсън, в доклад от сряда.

Въпреки това, всяко въздействие вероятно ще бъде краткотрайно за Азия и останалия свят, ако разпространението на вируса е ограничено.

"Ако използваме епидемията на SARS като ръководство, обаче, всяко икономическо въздействие от сегашния коронавирус вероятно ще бъде временно", коментират анализаторите на Wells Fargo.

Все пак експертите подчертават, че е важно да не се обобщава потенциалът за неочаквани резултати от епидемии в икономиките и пазарите.

"Не можем да направим някакви фиксирани заключения относно влиянието на пандемиите върху представянето на фондовите пазари. Пазарите на акции реагират непредвидимо на неизвестното; въпреки това, подобни събития не трябва да се разглеждат изолирано, а да се разглеждат общо с други преобладаващи пазарни условия, "според доклад от 2006 г., поръчан от Fidelity Investments и цитиран от Bloomberg News.