Йената покъпва във вторник, а юанът се понижава на фона на инвеститорското бягство от риска и спадането на азиатските акции заради разпространението на новия коронавирус в Китай. По същата причина расте цената на златото. Американският долар се променя леко спрямо другите основните световни валути

Общата валута се тъгува днес сутринта спрямо американската на ниво $1, 096за евро при $1, 095 за евро в края на предходната сесия.

В двойка с японските национални пари европейската в същото време се разменя срещу 122,02 йени, в сравнение със 122,25 йени за евро в понеделник.

За един долар днес на пазара дават по 109,96 йени срещу 110,18 йени при закриване на търговията в понеделник.

Фунтът стерлинг във вторник сутринта струва 1, 3012 долара срещу 1,3010 долара в предходния работен ден и по 1,1727 евро в сравнени с 1,1726 евро за паунд в понеделник.

Юанът се понижава спрямо долара и на континенталния и на офшорния пазар, сред като китайски здравен експерт каза, че вирусът може са се предава от човек на човек и бе потвърдена четвърта негова жертва.

На континенталния пазар китайската валута поевтиня до 6,8920 юана за долар - минимум от седмица насам. На офшорния пазар стойността на китайските пари се понижи 6,8978 юана за долар.

След заседанието си във вторник Банката на Япония продължи изключително меките параметри на паричната си политика, както прогнозираха повечето експерти. Регулаторът обаче заяви, че финансовите стимули на правителството ще помогнат до известна степен да се ускори икономическото възстановяване в страната.

В момента лихвеният процент по депозитите на търговските банки е минус 0,1% годишно. Целевата доходност на десетгодишните държавни облигации в Япония е определена на около нула (плюс или минус 0,2 процентни пункта).

Банката на Япония очаква, че през настоящата фискална година, която ще приключи през март, БВП ще нарасне с 0,8% при прогнозата от 0,6% през октомври. През следващата финансова година се очаква увеличение на БВП с 0,9% в сравнение с предишната оценка на 0,7%.

Оптимизмът на Банката на Япония по отношение на икономическата ситуация ще оправдае запазването на сегашния курс на паричната й политика в обозримо бъдеще, смятат експертите.

Стойността на златото се повишава във вторник сутринта след разпространението на нов тип коронавирус в Китай, което предизвика увеличено търсене на по-надеждни активи, каквито са благородните метали.

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 5,55 долара, или 0,36%, до $ 1,565.85 за тройунция. Мартенските Фючърси за среброто поскъпнаха с 0,18% до $18,108 за унция.