Китай изгражда нова болница с капацитет до 1 000 легла за лечение на заразените с новия коронавирус. Здравното заведение трябва да бъде готово до началото на следващата седмица, пише CNN.

По данни на правителството на страната засега вирусът е убил 25 души и е заразил повече от 800. Това стана повод Световната здравна организация да обяви за извънредна ситуация, за справянето с вируса.

Повечето от случаите са в централния китайски град Ухан, където се смята, че вирусът е възникнал в края на миналата година.

Новият вирус в Китай удари юана, златото и йената печелят

Новият вирус в Китай удари юана, златото и йената печелят

Банката на Япония подобри прогнозата си за икономиката на сраната

Новата болница се изгражда около ваканционен комплекс, който първоначално е бил предназначен за местни работници. Сградата ще бъде сглобяема, ще бъде готова изключително бързо и няма да струва много, посочват от правителството.

Властите в Китай оповестиха, че изграждането на този проект е за решаване на недостига на съществуващи медицински ресурси.

Проектът наподобява опита на Пекин от 2003 година, когато градът се бореше с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Жертвите на вируса в Китай бяха около 800 души.

Тогава Пекин построи болницата Xiaotangshan в северните си предградия само за седмица. В рамките на два месеца там бяха лекувани около една седма от всички пациенти с ТОРС в страната.

Местните медии определиха проекта като чудо в историята на съвременната медицина. Здравното заведение беше построено от 7 000 работници и беше предназначено само за пациенти с ТОРС.

Коронавирусът заплаши и автомобилните гиганти с производство в Китай

Коронавирусът заплаши и автомобилните гиганти с производство в Китай

Акциите на компаниите поевтиняват с разпространението на вируса