Технологичният гигант Apple прогнозира спад в приходите си за първи път от 13 години насам и отчете най-слабия ръст на продажби на iPhone заради спадналото търсене в Китай. Тези резултати породиха съмнения, че периодът на бърз растеж на компанията е към своя край, пише Reuters.

Още преди обяваването на информацията, редица анализатори изразиха притеснение за прекалената обвързаност на бизнеса на Apple с продажбите на смартфони. Компанията не отчете приходите от смартчасовника Watch, но е сигурно, че този продукт не е успял да повтори успеха на iPhone през първата година, в която излезе на пазара.

Очакванията за забавяне на растежа на Apple се отразиха върху акциите, като тази година те се свиха с 5%. Според отчета продажбите на iPhone за първото тримесечие на фискалната година са достигнали 74,8 милиона броя. Ръстът на доставките смартфоните на компанията е от едва 0,4 на сто, което е най-ниското му ниво от 2007 г. насам.

Мегапроектите на Apple, които ще изненадат света

Мегапроектите на Apple, които ще изненадат света

Информацията за тях е оскъдна, но резултатите ще си заслужават

По думите на изпълнителния директор на производителя Тим Кук обаче все още има потенциал за растеж. Причината е, че клиентите на Apple са лоялни, а според проучване на Reuters 86% от притежателите на по-стари модели iPhone планират следващият им смартфон да носи същата марка.

Прогнозите на Apple са, че през второто тримесечие на фискалната година приходите им ще бъдат между 50 и 53 милиарда долара, което е под средната прогноза на анализаторите за такава от 55,5 милиарда долара. За същото тримесечие на миналата година компанията отчете печалба от 58 милиарда долара.

“Очакванията за този период са за продажба на между 50 и 52 милиона броя iPhone телефони, като това ще отчете първия спад на доставките на мобилното устройство от появяването му на пазара”, коментира анализаторът в Capital Markets & Co Даниел Ивс. През същия период на 2015 г. бяха продадени 61,2 милиона броя iPhone.