В последните години все по-голяма част от печалбата на Apple идва от продажбата на смартфони. В началото на 2016 г. обаче търсенето на iPhone е спаднало осезаемо. Вероятно заради това от компанията търсят да направят удар с нов продукт или пък с нови продукти.

От Business Insider се опитват да надникнат в плановете на технологичния гигант. Според публикация на изданието производителят ще представи поне три нови иновативни технологии в следващото десетилетие. Ето и какви вероятно ще бъдат те:

Виртуална реалност

През последната година от Apple направиха няколко намека, че проявяват интерес към продукт за т.нар. виртуална или разширена реалност. Той може да бъде под формата на специални очила и слушалки или пък да бъде софтуер, а може би и двете заедно.

Що се отнася до виртуалната реалност, тя позволява да виждаме и да чуваме само това, което е в дигиталния свят – картината и звука, които идват от специалните очила и слушалки. Разширената реалност от своя страна позволява да чуваме и виждаме света около нас заедно с дигиталния.

Не е ясно коя точно от двете техники представлява интерес за Apple, но изглежда компанията ще се опита да направи пробив и на двете полета. Миналата седмица американският производител нае виден изследовател в сферата на виртуалната реалност.

През ноември 2015 г. пък фирмата придоби стартираща компания за компютърна визия, чието дело бяха част от ефектите в последната част на сагата „Междузвездни войни”. По-рано под шапката на Apple влезе и Metaio, които разработват мобилни приложения за разширена реалност.

Електрически автомобил

Година назад в публичното пространство излезе информация за проекта на Apple „Project Titan”, който е насочен към разработването на електрически коли. Стана ясно и че стотици служители вече работят върху осъществяването на тази идея, като голяма част от тях са бивши кадри на големи автомобилни производители, като Ford и Mercedes. Заедно с това от Apple успяха да „откраднат” цели 50 кадъра на лидера при електрическите возила Tesla.

Очаква се първите коли на технологичния гигант да започнат да се продават през 2019 г. Някои анализатори смятат, че в момента на преден план за компанията стои изработването на собствена технология не само за електрически возила, но и за безпилотни.  

Услуга за телевизия на живо

През октомври миналата година Apple пусна своята телевизионна услуга Apple TV, която се появи с нов потребителски интерфейс, ново дистанционно управление, контролирано от софтуера за гласови команди Siri, нов App Store само за телевизионни приложения и възможност за игри.

Проектът обаче не удовлетвори най-голямото желание на потребителите – за реална телевизия. От много години от Apple говорят, че работят върху технология, която да позволява гледането на телевизионно съдържание чрез интернет.

Осъществяването на тази цел обаче се забави. От компанията преговарят с най-големите компании в TV бранша като 21st Century Fox, Disney и CBS за получаване на лиценз за ползване на тяхната програма. Резултат от разговорите обаче все още няма.