Новата наредба за нискоемисионни зони на Столична община вече влезе в сила. До 28 февруари 2023 г. автомобилите с категория Евро 1 и Евро 2 нямат право да влизат в центъра на града като глобите за нарушителите са от 50 до 500 лв. Решението е първата стъпка в ограничаването на вредните емисии от транспорта в София, но създава предизвикателства за представителите на бизнеса, които трябва да обновят автопарка си.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Българската компания GreenPoint Logistics вече предлага решения за транспорт, които изпреварват повечето екологични регулации. "Логистиката с нула вредни емисии не е просто модерно решение или въпрос на избор. Само след две години кислородната винетка ще е факт. А освен това редица инициативи, свързани със Зелената сделка на практика спират разпространението на автомобилите с двигатели с вътрешно горене", заявява изпълнителният директор на GreenPoint Цветанка Фратева.

Снимка 598199

Източник: Ангел Генков

Услугите на фирмата спесяват разходи на предприемачите, които нямат възможност да обновят автопарка си и не желаят да бъдат глобявани, изпълнявайки ежедневни дейности. Те дават възможност на бизнесите да се пренастроят бързо дори и в ситуация, в която очакват новите си, нискоемисионни транспортни средства.

Флотилията на GreenPoint Logistics разполага с първите за България автомобили Volkswagen e-Crafter Kasten. Превозните средства имат 10.7 м3 обем на товарната зона и могат да транспортират товари до 1200 кг.

Сред позитивите за бизнеса е и спазването на ясни срокове за доставка на товари. "Това би трябвало да е стандарт за всяка логистична компания, но при транспорта с нулеви емисии създава редица предизвикателства, свързани със зареждането на автомобилите. Ние сме изградили необходимата инфраструктура и притежаваме опита в използването на електрически превозни средства, което гарантира спазване на сроковете на клиентите ни", отбелязва още Цветанка Фратева.

Снимка 598200

Източник: Тони Тончев

GreenPoint Logistics предлага облекчена комуникация на клиентите си - те могат да получат готово предложение за транспорт още след попълване на контактната форма на сайта на компанията. Услугите на фирмата са достъпни не само в столицата, но и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново.

"Вярваме, че услугите на GreenPoint Logistics са без аналог в страната - не само заради автомобилния парк, изпреварващ задаващите се регулации, заради експертизата и доброто отношение на екипа ни, но и заради факта, че сме зелени от игла до конец, използвайки съхранената от соларната ни централа енергия за бърз заряд на колите си. Ние даваме глътка въздух не само на природата, но и на бизнеса", отбелязва още Фратева.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.