Лукойл и Русатом Оувърсийз (част от РОСАТОМ, руската държавна ядрена група) подписаха меморандум за разбирателство в областта на зеления водород. Двете компании обмислят производството му в рафинерията Петротел-Лукойл в румънския град Плоещи. Евгени Пакерманов, президент на Русатом Оувърсийз, посочи, че рафинерията може да има капацитет от 10 хил. кубични метра на час.

Дружествата ще проучват възможността за изграждането на производствено съоръжение в рафинерията, като така намалят емисиите въглероден диоксид. Те ще потърсят и правителствена подкрепа за проекта от национално и европейско ниво, гласи изявление, публикувано на страницата на Росатом.

Водородът се смята за важна част от бъдещия зелен енергиен микс на Европейския съюз, а производството му може да бъде подкрепено със значителни субсидии в рамките на Зелената сделка.

Според Европейския парламент има няколко типа водород в зависимост от използваната електроенергия при производството му. Чистият, или зелен, водород използва възобновяеми източници и така при процеса не се изпускат вредни емисии.

Към момента водородът отговаря за 2 процента от енергийния микс на ЕС, а 95 процента от него се произвежда чрез изгарянето на изкопаеми горива. До 2050 г. водородът може да отговаря за 20 процента от енергийния микс.