Манчестър Юнайтед е най-печелившият футболен отбор през 2017 г. С общи приходи от 676 млн. евро "червените дяволи" оглавяват списъка на 20-те най-богати футболни клубове в света за втора поредна година и общо за 10-и път.

"Футболната лига на парите" на Deloitte, която се основава на данните за сезон 2016-17, показва, че комбинираните приходи на 20-те клуба са се повишили с 6% до рекордните 7.9 млрд. евро.

Реал Мадрид, който окупираше върха в продължение на 11 години, е втори, а трети е яростният му съперник Барселона. Топ 5 се допълва от Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Топ 10 допълват Арсенал, Пари Сен-Жермен, Челси, Ливърпул и Ювентус.

Манчестър Юнайтед със силен ръст на приходите

Манчестър Юнайтед със силен ръст на приходите

Основната причина е участието в Шампионската лига и домакинствата

Английската Висша лига остава доминиращото първенство сред най-богатите, като цели 10 отбора от нея влизат в топ 20 (в топ 30 има още 4).

Всичките 20 най-печеливши клуба са от петте най-големи европейски първенства, като Италия, Германия и Испания участват с по 3 клуба, а Франция - с един.

Списъкът отчита само натрупаните приходи и не взема предвид клубните дългове.

През тази година битката за първото място бе най-оспорваната досега, като само 1.7 млн. евро разделиха първите 2 клуба - Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид.

Английският гранд е заработил общо 676 млн. евро, 44.5 млн. евро от които се дължат на триумфа му в Лига Европа. Според Deloitte именно тази сума е "критичният фактор, който ги извежда пред Реал Мадрид и Барселона".

10-те най-печеливши клуба отново са европейски

Източник: Deloitte

10-те най-печеливши клуба отново са европейски

Печеливши и губещи

Италианският гранд Милан за пръв път изпадна от топ 20, а Рома - за трети.

Саутхямптън са единственият дебютант в топ 20 след приходите от ТВ права се покачиха. Борнемут са единственият дебютант сред клубовете от 21 до 30 място.

Отбори от Китай и САЩ могат да влязат в елитната класация в бъдеще.

"През следващата година очакваме бариерата от 8 млрд. евро приходи да бъде прескочена, но ръстът на приходите не се очаква да бъде толкова значителен, колкото този през 2016-17", каза Дан Джоунс, партньор в отдела за спортен бизнес на Deloitte.

"Новата сделка за излъчване на вътрешното първенство в Германия влиза в сила и ще увеличи приходите, но разпределенията на приходите във Висшата лига и Ла Лига ще останат относително стабилни, тъй като и двете влизат във втората година на съществуващите ТВ сделки", добавя Джоунс.

По думите му доминацията на английските клубове до голяма степен ще зависи от продължаващия търг за правата за излъчване на Висшата лига през следващия 3-годишен период, започващ от 2019-20.