Английският футболен клуб Манчестър Юнайтед отчете силно тримесечие, като общите му приходи нараснаха със 17.3% до 141 млн. паунда. Постъпленията от телевизионни права и билети скочиха с повече от 30%, а тези от рекламни и спонсорски договори също нарастват.

Приходите на клуба от "Олд Трафорд" от търговията на дребно, мърчандайзинг, спортно облекло и лицензирани продукти се понижиха с 0.4% спрямо предходната година.

Манчестър Юнайтед отбелязва и голям скок в оперативните печалби, които се повишават над 2 пъти - от 6.2 млн. паунда преди година до сегашните 15.2 млн. паунда, съобщава BBC.

Отборът заема второ място във временното класиране във Висшата лига и се класира за елиминациите в Шампионската лига. Той продължава и за Купата на лигата.

"Изминали сме малко над 1/4 от пътя на поредния вълнуващ сезон. В Шампионската лига спечелихме всичките 4 мача, които се играха до момента, стигнахме до 1/4 финалите на Купата Карабао и очакваме с нетърпение следващите няколко месеца, докато броят на мачовете се повишава", заяви изпълнителният директор Ед Удуърд.

През тримесечието клубът участва в турне в САЩ и привлече трима нови играчи - Виктор Линдельоф, Ромелу Лукаку и Неманя Матич.

Ефектът от Шампионската лига

Приходите от ТВ права са 38.1 млн. паунда, увеличение от 30.9% за година, главно благодарение на участието в Шампионската лига, изиграването на един домакински мач повече във Висшата лига и участието във финала за Суперкупата на Европа.

Постъпленията от билети са 22.4 млн. паунда, което е с 33.3% повече от предишната година, най-вече заради изиграването на допълнителни 2 домакински мача от всички турнири.

За цялата финансова година, Манчестър Юнайтед очаква приходи между 575 и 585 млн. паунда.

Междувременно общите оперативни разходи за тримесечието са 143.1 млн. паунда, повишение с 20.9 млн. паунда или 17.1% на годишна база. Увеличените разходи се дължат най-вече на допълнителни плащания, свързани с участието в Шампионската лига.

Разходите за заплати на служителите достигат 69.9 млн. паунда, което е повишение с 12.2%.

Другите оперативни разходи са в размер на 34.5 млн. паунда, което е с 29,2% повече от предходния сезон, главно заради повечето изиграни мачове по време на тунето.

Нетният дълг на клуба е 268.1 млн. паунда, намалявайки със 69.6 млн. паунда пред годината.