Британската верига за търговия на дребно Marks & Spencer, която преди 5 години се изтегли от българския пазар, обяви първата си загуба от излизането си на борсата преди 94 години.

За шестте месеца, приключили на 26 септември, компанията отчита такава от 87,6 милиона паунда в сравнение с печалба от 158,8 паунда за същия период на 2019 година, съобщава BBC.

Продажбите за периода за цялата група са с 15,8% надолу до 4,09 милиарда долара, като основна причина за това е свиването на продажбите на дрехи и на стоки за дома.

Тези разочароващи резултати идват след като през август от веригата обявиха, че ще съкратят 7000 души в рамките на три месеца.

"Всички 600 магазина на компанията бяха затворени по време на блокирането, но онлайн продажбите са по-силни от всякога. Нямаше обаче начин те да покрият загубите от реалните продажби през тази година", обяснява експертът в търговията Катерин Шътълуорт.

Веригата Marks & Spencer навлезе на българския пазар през 2006 година, като у нас тя беше управлявана от франачайз партньора си Marinopoulos Group. Тя имаше четири обекта в страната, като три от тях се намираха в столични молове.

През октомври 2015 година компанията обяви, че планира изтеглянето си от четири страни в Източна Европа - България, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия.