Mercedes-Benz защити короната си на най-продаван луксозен бранд автомобили за поредна година, след като успя да победи BMW и Audi за четвърти пореден път, предава Bloomberg.

Победата стана ясно в петък, след като BMW отчете, че продажбите на едноименния бранд са се повишили с 2% до 2,17 милиона през 2019 г. Продажбите на Mercedes-Benz достигат рекордните 2,34 милиона, ръст от 1,3%. Audi изостава и от двете.

Гледайки напред, BMW заяви, че ще цели увеличение на продажбите на групата (която включва и Mini и Rolls-Royce), заедно със "солидерн ръст" в Китай. В Европа се очаква продажбите да бъдат наравно с тези от 2019 г., а в САЩ да се покачат минимално.

Търсенето на премиум автомобили се оказва по-устойчиво от това в масовия сегмент, където продажбите намаляват в някои региони заради по-бавния икономически растеж и ефектите от търговските диспути. Макар че доставките на скъпи модели в Китай - най-големият автомобилен пазар в света - остават на високи нива, прогнозата се помрачава за германските луксозни производители заради възможни по-високи мита между САЩ, Китай и Европа.

Продажбите на Audi по света достигат 1,85 милиона, увеличение от 1,8% на годишна база.