Meta Platforms, компанията-майка на Facebook, обяви, че ще заплати на инвеститорите дивидент от 50 цента на акция на 26 март. Освен това, корпорацията на Марк Зукърбърг обяви и обратно изкупуване на акции за $50 милиарда, съобщава CNBC.

Meta успя да надмине прогнозите за приходите и печалбата си за четвъртото тримесечие. В резултат на новината цената на акциите на компанията се повиши с 14%.

Приходите за тримесечието са скочили с 25% от $32,2 милиарда година по-рано. Това е най-бързият темп за растеж за тримесечие от средата на 2021 година, след като пазарът на онлайн реклама продължава да се възстановява.

Meta се доближава до пазарна капитализация от $1 трилион

Meta се доближава до пазарна капитализация от $1 трилион

След така наречената "година на ефективност" през 2023, когато Meta освободи 11 000 души

Междувременно разходите на компанията са се свили с 8% на годишна база до $23,73 милиарда. Оперативният марж е нараснал повече от два пъти до 41%, което е ясен сигнал, че мерките за свиване на разходите повишават рентабилността.

На този фон нетната печалба на Meta е нараснала повече от три пъти до $14 милиарда.

Снимка 648057

Източник: GettyImages

"Имахме добро тримесечие, тъй като нашата общност и бизнес продължават да растат. Постигнахме наистина голям напредък в нашата визия за развитие на изкуствения интелект и метавселената", коментира изпълнителният директор на на компанията Марк Зукърбърг.

Той допълва, че напредъкът в изкуствения интелект е помогнал да се подкрепи рекламния бизнес, който расте по-бързо от този за конкурента Google.

По данни на Meta, към 31 декември 2023 година работната сила на компанията обхваща 67 317 души, което представлява спад с 22% на годишна база след съкращенията.

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

Meta прави революция в анимацията с AI технологии

С помощта на Emu всеки може да създаде рисуван филм

AI победата ще струва $30 млрд. долара годишно

Meta ще продължи да инвестира в изкуствен интелект и в изграждането на своята изчислителна инфраструктура, за да се справи с големите натоварвания.

Зукърбърг представи и плана на компанията за постигане на водеща позиция в сферата на генеративния изкуствен интелект. Основен елемент в него е затвореният за външна употреба масив от потребителски данни.

"Има стотици милиарди публично споделени изображения и десетки милиони публични видеа - според нашите разчети, това е повече от стандартния масив, набран от мрежата", коментира милиардерът, цитиран от Fortune.

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

По думите му тази информация ще се използва за създаването на "най-популярните и напредничави AI продукти и услуги". В момента Meta има свои AI модели, но те не са на нивото на водещите играчи на пазара от OpenAI.

Зукърбърг и екипът му признават, че това няма да е без пари - капиталовите разходи за инфраструктура на Meta ще трябва да скочат до между 30 и 37 млрд. долара годишно.