Meta започва 2024 г. завидно. Акциите на Meta Platforms се доближават до 1 трилион долара, след като цената на акциите им нарасна с 200% през 2023 г.

Пазарната капитализация на Meta сега е 966,6 милиарда долара, което означава, че е на около 33 милиарда долара "разстояние" от ценния крайъгълен камък от 1 трилион долара.

Ако Meta достигне 1 трилион долара, тя ще се присъедини към останалите големи технологични гиганти като Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon и Nvidia, които в момента се оценяват на 1 трилион долара или над тази сума, пише Business Insider. В момента Microsoft е първи с капитализация от 2,9 трилиона долара.

Коя е Шерил Сандбърг - бившият оперативен директор на Meta, който напуска борда на компанията?

Коя е Шерил Сандбърг - бившият оперативен директор на Meta, който напуска борда на компанията?

След над десетилетие в Meta

Последният път, когато технологичният гигант Meta премина границата от 1 трилион долара, беше през юни 2021 г. Акциите достигнаха най-високата си стойност п за всички времена на 7 септември, според пазарните данни на Dow Jones и пазарната капитализация беше от 1,08 трилиона долара.

Оттогава Meta се сблъска с различни предизвикателства, след като търсенето на подобни продукти и услуги спадна след облекчаването на ограниченията, свързани с Covid.

През февруари 2022 г. Meta претърпя най-голямото "заличаване" в корпоративната история на САЩ, след като през четвъртото тримесечие отчете печалби, които показаха, че ежедневната активна потребителска база на Facebook се е свила за първи път.

За да намали разходите, Meta освободи 11 000 души през ноември 2022 г. в първия голям кръг от съкращения на компанията ои заяви, че миналата година е "година на ефективност". Усилията изглежда са дали резултат. През третото тримесечие на 2023 г. Meta отчете печалби, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Акциите на Meta поскъпнаха с почти 200% през 2023 г. Ръстът на цената на акциите на Meta увеличи и богатството на Марк Зукърбърг, който държи 13% дял. Сега той е 6-ият най-богат човек в света с нетно състояние от 136 милиарда долара, след като започна 2023 г. с 48 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.