Бившият оперативният директор на компанията Meta Шерил Сандбърг напуска борда на директорите. Това обяви тя е социалната мрежа Facebook. 

„С благодарност и изпълнена със спомени, уведомявам борда на Meta, че няма да се кандидатирам за преизбиране този май“, написа Сандбърг в публикация във Facebook.

54-годишната Сандбърг има богат и дългогодишен опит в компанията. Тя идва на работа във Facebook през 2008 г. като заместник на Марк Зукърбърг, след около седемгодишна кариера в Google. Може да каже, че Сандбърг е дясната ръка на Зукърбърг повече от десетилетие. 

През 2012 г. тя става член на борда на директорите на компанията. По време на работата на Сандбърг в Facebook, компанията се издигна бързо до една от най-ценните в света с пазарна капитализация от 1 трилион долара по време на своя пик през 2021 г.

Не знаем дали това това причината, но Сандбърг обяви напускането си от Meta в средата на 2022 г. след множество противоречия, които преследваха компанията и опетниха репутацията й сред потребители, законодатели и инвеститори. 

Шерил Сандберг е родена на 28 август 1969 г. е американски технологичен директор, филантроп и писател. Сандберг стана първата жена, която служи в борда на Meta Platforms. Преди да се присъедини към Facebook Сандбърг беше вицепрезидент по глобалните онлайн продажби и операции в Google и участваше в филантропския му клон Google.org. Преди това Сандбърг е служила като научен сътрудник на Лорънс Съмърс в Световната банка, а впоследствие като началник на кабинета му, когато е бил министър на финансите на Съединените щати на Бил Клинтън, според информация в Wikipedia.

Facebook беше в центъра на разпространението на дезинформация преди изборите през 2016 г. и през първите дни на пандемията от Covid през 2020 г. Компанията беше разследвана и проверявана в последните за недостатъчни усилия за борба с езика омразата на своята платформа.

Когато Сандбърг се оттегли като главен оперативен директор на Meta през юни 2022 г., на нейния пост отиде Хавиер Оливан, който беше главен мениджър по растежа на Meta.

Сандбърг се сбогува емоционално с работата си в компанията: “Да служиш като главен оперативен директор на Facebook, след това на Meta, в продължение на 14 години и половина и като член на борда на директорите в продължение на 12 години беше възможност, която се дава веднъж в живота. Винаги ще съм благодарен на Марк за вярата му в мен и за неговото партньорство и приятелство; той е лидер-визионер и също толкова невероятен като приятел, който остава до вас в добрите и лошите моменти”, споделя Сандбърг.

„Благодаря ти Шерил за изключителния принос, който донесе на нашата компания и общност през годините“, написа от своя страна Зукърбърг. 

Шерил Сандбърг напуска ребрандирания Facebook след 14 години в компанията

Дясната ръка на Зукърбърг напуска Меta

Напускането на Сандбърг бележи края на една ера за Meta

След като напусна Мета, Сандбърг посвети голяма част от времето си на организацията си с нестопанска цел LeanIn.org, която се фокусира върху овластяването на жените на работното място и свързаните с нея проекти.

Бордът на Meta е в състав Зукърбърг, който е председател, бившият на изпълнителен вицепрезидент PayPal

Пеги Алфорд, рисковият капиталист Марк Андреесен, Дрю Хюстън, бившият старши партньор на McKinsey & Company Нанси Килефер, бивиятш заместник-министър на финансите на САЩ Робърт М. Кимит и други.