Главният оперативен директор на Meta Platforms Inc Шерил Сандбърг, чието тясно партньорство с главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг задвижи растежа на най-голямата социална мрежа в света - Facebook, напуска компанията след 14 години.

"Когато поех тази работа през 2008 г., се надявах, че ще бъда в тази роля пет години. Четиринадесет години по-късно е време да напиша следващата глава от живота си", пише в пост на Сандбърг във Фейсбук.

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Някои сравняват дефинирането на метавселената днес с обсъждането на Интернет през 70-те години на миналия век

Главният директор по растежа Хавиер Оливан ще поеме поста като главен оперативен директор, съобщи Зукърбърг в отделна публикация във Facebook и добави, че не планира да замени ролята на Сандбърг директно в съществуващата структура на компанията.

Оливан работи в Meta повече от 14 години и е ръководил екипи, работещи с Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Напускането на Сандбърг бележи края на една ера за Meta, която измества фокуса към хардуерните продукти и "метавселената" след години на скандали относно злоупотреби с поверителността и разпространението на конспиративно съдържание на нейните платформи.

Сандбърг е един от най-видимите ръководители на компанията и често е критикувана за бизнес модела, базиран на реклами.

Внасяйки управленски опит и познания за зараждащата се тогава индустрия за дигитални реклами, тя превърна Facebook от оживен стартъп в гигант за приходи, като същевременно се позиционира като лицето на феминизма в корпоративна Америка.

Meta e похарчила рекордните $27 милиона за сигурността на Зукърбърг

Meta e похарчила рекордните $27 милиона за сигурността на Зукърбърг

От 2018 г. разходите за сигурност на Зукърбърг постоянно растат

Сандбърг обяви в своя пост, че ще продължи да служи в борда на Мета и след като напусне компанията през есента.

Когато беше попитана за следващите й стъпки, тя каза за Reuters, че планира да се фокусира върху филантропията.

"Наехме толкова много страхотни лидери. Чувствам се наистина добре за това. Следващият лидерски екип е на място, за да изведе компанията напред", каза тя, като спомена поименно главния бизнес директор Марн Ливайн и президента на глобалните въпроси Ник Клег.

Сандбърг е убеден защитник на Facebook в хода на многобройните му противоречия, като последователно твърди, че ръководителите се учат от грешките си и усъвършенстват инструментите на компанията срещу вредното съдържание.

Meta тества как да печелим пари във виртуалната реалност

Meta тества как да печелим пари във виртуалната реалност

Чрез различни инструменти за продажба на цифрови активи

Миналата година тя каза пред Reuters, че заедно със Зукърбърг носят отговорността да поправят системи, които са се провалили, като същевременно отхвърли съобщенията, че тя губи власт в компанията.

"Хората обичат заглавия за корпоративна драма и мисля, че е справедливо да се каже, че особено обичат заглавия за изолирането на жените", каза тя в интервюто от януари 2021 г.

Преди да се присъедини към Facebook, Сандбърг беше вицепрезидент по глобални онлайн продажби и операции в Google и началник на персонала на Министерството на финансите на Съединените щати при бившия президент Бил Клинтън.

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Изглежда, че метавселената е все по-близо

Завършила Харвардския университет, Сандбърг е автор на няколко книги, включително феминисткия манифест от 2013 г. "Отклони се: жени, работа и воля за лидерство".