Планираната от създателя на Facebook Марк Зукърбърг метавселена съчетава реалността с цифровите преживявания. Това обаче изисква огромна изчислителна мощност. Затова не е никак изненадващо изявлението на Зукърбърг, че неговата "империя" в социалните медии изгражда "най-бързия суперкомпютър с изкуствен интелект в света".

Създателят на Facebook заяви в своя публикация, цитирана от The Guardian, че "суперкомпютърът с изкуствен интелект е наречен AI Research SuperCluster (RSC), ще бъде готов в средата на годината и ще бъде най-бързият в целия свят".

Facebook отваря 10 000 нови работни места в ЕС за изграждането на "метавселена"

Facebook отваря 10 000 нови работни места в ЕС за изграждането на "метавселена"

Паралелният свят е отдавнашна мечта на Зукърбърг

Към момента познатият ни т. нар. изкуствен интелект (AI) може да изпълнява задачи като превод на текст между езици и подпомагане на идентифицирането на потенциално вредно съдържание. За да се развие обаче той ще изисква мощни суперкомпютри, способни на квинтилиони операции в секунда.

Именно RSC на Зукърбърг ще помогне на изследователите на AI на Meta да изградят по-добри модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери - работа на стотици различни езици, безпроблемно анализиране на текст, изображения и видео едновременно, разработване на нови инструменти за добавена реалност и други.

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Оценките достигат до $8 млрд.

По всичко личи, че RSC ще проправи пътя към изграждането на технологии за следващата голяма изчислителна платформа - метавселената, в която приложенията и продуктите, управлявани от AI, ще играят важна роля за създаването на новата виртуална реалност.

Новият изкуствен интелект ще бъде в състояние да обработва огромни количества данни. Колкото до Meta, компанията-майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, тя вече генерира значителни количества данни от своите 2,8 милиарда ежедневни потребители.

Наскоро компанията беше глобена с $5 милиарда в САЩ за нарушаване на поверителността на своите потребители.

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Тази технология вече се използва в много икономически и социални сектори, като образование, здравеопазване, икономика, финанси и разбира се в игралната индустрия