Microsoft ще снабдява американската армия с произведени по поръчка високотехнологични очила с добавена реалност, пише The Wall Street Journal. Технологичният гигант е подписал договор на стойност $21,9 млрд. и през следващите 10 години ще достави над 120 хил. от джаджите, разширявайки ролята си като значим правителствен доставчик.

Устройствата ще бъдат базирани на HoloLens, които Microsoft представи през 2016 г. Очилата ще използват облачната услуга Azure и друг софтуер на компанията и ще помогнат за опазване на живота на войниците, както и за по-голямата им ефективност в бойни действия.

Армията отдавна разчита на различни технологични инструменти за подобряване на зрителните способности, като очила за нощно виждане и други. Подобни устройства обаче станаха широкоразпространени и вече не носят особено предимство на американците.

Добавената реалност, или AR, наслагва дигитално съдържание върху реалния свят. Технологията става все по-популярна и в индустрии като търговия на дребно, здравеопазване, производство на автомобили и други. Microsoft се конкурира с компании като Google и Magic Leap. Технологичната индустрия смята, че AR е следващият значим компютърен интерфейс.

Microsoft не печели договор с армията за първи път. През 2019 г. компанията получи поръчка за облачни услуги на стойност $10 млрд., успявайки да победи Amazon. През същата година Вашингтон даде и $7,6 млрд. на General Dynamics, като в договора бе включена клауза за подмяна на съществуващия софтуер с Office 365 на Microsoft.